Zabava

Najpopularnija muzika u klubovima Srbije

Klubovi u Srbiji poznati su po fenomenalnom noćnom provodu, igranju do zore i nasmejanim gostima, koji zajedno provod uvek učine nezaboravnim i neponovljivim. Ovo je svakako i jedan od razloga zbog kojih se prestonica Srbije naročito smatra jednim od gradova sa najboljim noćnim životom. 

No, ono što svakom mestu za izlazak u Srbiji daje specifičan šarm i zbog čega se uvek dobro provedete u klubu, osim dobro izabranog društva, svakako je i njeno veličanstvo – muzika. Sigurno već znate da se u različitim klubovima uglavnom pušta i potpuno drugačija muzika, pa je upravo to i jedan od kriterijuma pri odabiru gde treba izaći. 

Ipak, postoje žanrovi muzike koji se posebno izdvajaju kao najpopularniji u klubovima u Srbiji, a koji su, otkrivamo vam u redovima pred vama. 

Elektronika – sve popularnija na srpskoj klupskoj sceni

Elektronska muzika, naravno, nije jedinstven pojam, koji se odnosi samo na jednu vrstu muzike. Reč je o, verovali ili ne, nekoliko desetina pravaca, koji se razlikuju po nijansama. 

Od tehna, preko hausa, pa sve do tvrdog zvuka minimala ili trensa, elektronska muzika polako ali sigurno osvaja kulpsku scenu Srbije, a naročito njene prestonice. Najpopularniji su svakako haus hitovi, kao i dance melodije. 

Žurke na kojima se pušta elektronika najčešće traju do ranih, jutarnjih časova, a na di-džej pultu nekada se nađu mladi, neafirmisani di-džejevi, a često i svetski poznata imena, koje srpska publika obožava. 

Turbo-folk i dalje favorit domaće publike

Turbo-folk je mešavana tipičnog, domaćeg folka i melosa koji je nekada inspirisan srpskom etno muzikom, a nekada u njoj preovlađuju melodije arapske, turske, grčke i romske muzike. 

Jedinstveni turbo-folk specifičnost je Balkana, a sve se više u pesme ovog žanra ubacuju urbani tonovi u vidu disko, rok i hip-hop zvuka. Pokazalo se da zvezde turbo-folka na domaćoj sceni “opstaju” jako dugo, pa i to da su miljenici domaće publike. 

Hitovi ovog žanra, koje mnogi zovu narodnjačkim pesmama, najčešće se pevaju u novijim kafanama, kao i na splavovima, po kojima je Beograd čuven. Na bini nastupaju zvezde koje su u trendu i popularne, a svi koji su došli da ih slušaju, obično u klubu stvore nezaboravne uspomene. 

Trep – nova zvezda domaćih klubova

Kada se pomešaju turbo-folk zvezde sa modernim treperima, produkt uvek bude hit koji dospe na sam vrh trendinga. “Trap” je na vrhuncu popularnosti u celom svetu, ali ne zvuči isto kao na domaćim prostorima, gde najveći broj trepera uživa u duetima sa estradnim umetnicima iz drugih muzičkih žanrova. 

Šta je to uopšte trep?

Trep mnogi smatraju hibridnim nastavkom repa, a on se zasniva i na istom principu kao i rep – repovanju preko matrica, s tim što su u ovom slučaju matrice dosta sporije, a glavne teme skoro uvek su moć, novac i ulica. 

Trep se na domaćoj muzičkoj sceni odmah po začetku i komercijalizovao, te je danas jedan od mejnstrim muzičkih žanrova koji se mogu čuti u svakom modernijem klubu. Ipak, trep nije dovoljno popularan da bi bio jedini koji se sluša u izlasku cele večeri, pa su trep hitovi obično “prateća” muzika žanr turbo-folka u klubovima. 

Rok i pop u domaćim klubovima

Rok i pop i dalje se slušaju u probranim klubovima u Srbiji, a njihova verna publika zna i mesta na kojima se redovno puštaju! Iako su rok i pop sasvim različiti muzički pravci, njima se bavimo u istom pasusu iz jednog prostog razloga – može se pričiniti se da su se izgubili u isto vreme, a oba pravca uglavnom se smatraju kvalitetnom muzikom. 

Ipak, i dalje postoje klubovi u Srbiji u kojima se pop i rok slušaju, a iako se plejliste uglavnom baziraju na starim hitovima, sve je više i modernih rok i pop bendova, koji svoje fanove oduševljavaju modernim zvucima ovih žanrova. 

Koji je vaš omiljeni muzički žanr i da li mesto na koje ćete izaći, kao i radio stanicu koju slušate, birate upravo prema muzici uz koju uživate? Lepo se provedite. 

Autor teksta: Agencija za digitalni marketing “Avokado”

Pratite nas FB
error: Content is protected !!