INFO Servis, Sport

Ženska košarkaška akademija “Ranko Žeravica“ u Kikindi?

Kikinda je jedan od potencijalnih gradova za osnivanje Ženske košarkaška akademija za devojčice do 15 godina pod nazivom “Ranko Žeravica“, a da bi se stvorili uslovi za taj veliki sportski poduhvat neophodno je posedovanje kompletne infrastrukture. U trenutno stanje objekata i sa kapacitetima kojima Kikinda raspolaže upoznali su se i predstavnici Košarkaškog saveza Srbije i Vojvodine. Naš grad bi, ukoliko ispuni sve neophodne uslove u vezi sa prostornim i sportskim kapacitetima, trebalo da dobije Žensku košarkašku akademiju: 

– Iako je tek početak, planovi za otvaranje te sportske ustanove Košarkaškog saveza Srbije uveliko traju, tako da je neophodno razmatranje celokupnog kompleksa kojim Kikinda raspolaže i planovi kojim bi se sadašnje stanje unapredilo. Želimo u nekoj bliskoj budućnosti uz podršku resornog ministarstva kao i Vlade Republike Srbije ovo da realizujemo. Zato smo i došli u Kikindu, obišli smo nekoliko lokacija, kako bi videli šta grad pruža. Potreban je dobar smeštaj, sportska sala i srednje škole –  kaže Ana Joković, potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije.

Planirano je da Akademija ne bude u većem centru, da se nalazi u okviru samog sportskog kompleksa, što Kikindu, koja poseduje savremeni Dom učenika, Sportski centar “Jezero“, spojen sa Velikim parkom i Starim jezerom, na svega nekoliko minuta od centra, svrstava među najobzbiljnije kandidate:

Očekujem da devojčice kadetskog uzrasta, odnosno rođene 2005. godine i mlađe, dolaze u akademiju i da to bude baš u Kikindi, dodaje Darko Karan, predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine.

Kikinda pored savremenog sportskog kompleksa ima još jednu dobru stranu, a to je povezanost sa Rumunijom i Mađarskom, tako da je plan da se i preko DKMT regije iskoristi povezanost sa zemljama Evropske unije, a da na dobitku budu oni koji bi akademiju i pohađali:

-Kada bi nam ovo bilo odobreno, sve ostalo je nadogradnja i jedno drugo povlači. Očekujem da počnemo sa izgradnjom sportskih kapaciteta, a kako vreme bude prolazilo, da jedan projekat vuče drugi i na kraju sve da zaokružimo – ističe Branislav Blažić, državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Otvaranje Ženske košarkaške akademije podržao je i Olimpisjki komitet Srbije, uz sugestiju da ustanova Košarkaškog saveza Srbije nosi naziv po Ranku Žeravici.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!