INFO Servis

Završeni radovi na Prihvatilištu za beskućnike u Kikindi, otvara se i Centar za pomoć žrtvama porodičnog nasilja

Završeno je uređenje i adaptacija nekadašnjeg Doma učenika “Nikola Vojvodić“, tako da će nakon sticanja licence, objekat biti namenjen za zbrinjavanje beskućnika, ali i predstavljaće centar za podršku žrtvama porodičnog nasilja. Ovim projektom, a i na osnovu drugih iz prethodnih godina, Gerontološki centar u Kikindi kompletno je zaokružio celokupan sistem socijalne zaštite u našem gradu:

-Od ovog prihvatilišta korist će imati svi. Kada kažem svi, mislim na sve one u sistemu socijalne zaštite, a pre svega mislim na naše građane koji iz određenih razloga nemaju svoj dom i krov nad glavom, tako da će sigurnost upravo potražiti u novom Prihvatilištu. Na raspolaganju je šest trokrevetnih soba, kao i dve sobe namenjene osobama sa invaliditetom. U sklopu prihvatilišta nalaze se prostorije za stručne radnike, ambulanta, odnosno sve ono što je bilo traženo od nas da obezbedimo kako bi dobili licencu. Pravo na korišćenje Prihvatilišta imaju svi građani koji nemaju svoj dom, a prostorije bi mogli da koriste 90 dana kada bi bio rok da im se na neki način pronađe boravak, da li u Gerontološkom centru ili u svom obnovljenom domu – kaže Svetislav Vukmirica, direktor Gerontološkog centra u Kikindi.

Pored Prihvatilišta za beskućnike, u novom objektu biće otvoren i regionalni centar za pružanje pomoći žrtvama porodičnog nasilja, kako bi u njemu bili i građani drugih opština Severnobanatskog okruga. Planovi su da se adaptira i drugi deo nekadašnjeg Doma učenika sa dodatnih sedam soba i dnevnim boravkom, što znači da bi žrtve porodičnog nasilja bile odvojene od korisnika prihvatilišta za beskućnike:

-Ti planovi trebalo bi da budu realizovani u narednih godinu dana, što znači da bi time Kikinda dobila mesto u kom će građani dobiti svu neophodnu pomoć. Objekat je pod kontrolom Gerontološkog centra, sledeći korak je licenciranje, a pre toga jeste da sama priča oko prihvatilšta dobije svoje mesto u lokalnom budžetu Kikinde, ali i budžetima drugih opština u okolini. Nadam se da će to sve biti u redu. Vrednost kompletne investicije je 10 miliona dinara. Pokrajina je izdvojila šest miliona dinara, dok je ostatak obezbeđen od Gradske uprave i naših sredstava – dodaje Vukmirica.

U prethodne četiri godine rekonstruisana je nova zgrada Gerontološkog centra, uređen je Dnevni boravak, pripremljena je tehničko – projektna dokumentacija za izgradnju zgrade u Starom domu, kupljen je vozni park, što je sve uticalo na kompletnu i kvalitetnu uslugu za boravak korisnika Centra u Kikindi.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!