INFO Servis

Završen kamp u Centru za stručno usavršavanje: Oduševljeni učesnici izučavali vodu i živi svet u vodi

Učenici petog i šestog razreda osnovnih škola u Kikindi, njih 25-oro, učestvovalo je na četvrodnevnom kampu koji je organizovao Centar za promociju nauke iz Beograda, a održao se u Centru za stručno usavršavanje u Kikindi. Učenici su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa naukom, a tema ovogodišnjeg kampa bila je voda. Tako su vršeni eksperimenti, istraživanja, a potom su se sagledavali rezutati svega što je urađeno:

Jako mi se svidelo, puno toga smo naučili i volela bih da ponovo učestvujem na ovakvom kampu. Istraživali smo koliko je zagađena voda u Kikindi i okolnim selima. Radili smo test tako što smo uzeli uzorke vode iz nekoliko sela, a potom smo stavili u vodu lukovicu da bi saznali koliko će ona da pusti koren. Na osnovu tog ekspreimenta saznali smo koliko je voda zagađena. Najlošije je stanje u Kikindi, a najbolje u Nakovu – rekla je Jelena Konstantinov, učenica OŠ “Đura Jakšić“.

U Centru za stručno usavršavanje, na nekoliko lokacija i spratova, održan je završni performans na kom su učenici prikazali publici sve ono što su naučili u protekla četiri dana, tako da su posetioci imali priliku da na praktičan način više saznaju o kikindskoj vodi:

Moj zadatak je bio da sve životinje koje žive u morima bez obzira na dubinu, prikažemo publici i kažemo sve što znamo o njima. Naučio sam dosta jer ovo nismo imali priliku da učimo u školi, tako da mi je zaista dobro došlo. Oduševljen sam koliko podvodni svet može da bude zanimljiv – dodao je učenik OŠ “Đura Jakšić“, Veljko Vuković.

Kamp je prošao na najbolji mogući način, uz odličnu organizaciju Centra za stručno usavršavanje. Kampove koji se održavaju u organizaciji Centra za promocju nauke uvek su veoma posećeni, a u poslednje vreme stvorile su se i liste čekanja. Sve to je dokaz da su deca željna znanja, što treba iskoristili na najbolji način, smatra Jelena Joksimović iz beogradskog Centra za promociju nauke:

Pozvali smo javnost da pokažemo na čemu smo to radili u prethodna četiri dana. Tema je bila voda, tako da smo mnogo toga istraživali. Ne samo vodu, već i agregatna stanja, cikluse kruženja vode u prirodi, adaptaciju živih organizama koji se nalaze u vodi i sve to smo na kreativan način pokušali da kroz umetničke i naučne metode predstavimo publici. Verujem da je, ne samo publici, već i deci, bilo veoma zanimljivo – istakla je Joksimovićeva.

Dečji naučni kamp organizovao je Centar za promociju nauke u Beogradu uz podršku Centra za stručno usavršavanje u Kikindi. Finansira ga Evropska unija preko programa “Horizont 2020“, a cilj je da se deca detaljnije upoznaju sa naučnom ili inženjerskom profesijom, STEM oblastima, naučnim metodama, društvenom odgovornošću i timskim radom.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!