INFO Servis

Viteški dueli u centru Kikinde

Večeras su na gradskom trgu, u okviru programa manifestacije „Dani ludaje“, Udruženje „Crveni gavranovi“ i Srpska viteška družina „Čuvari starog kraja“ dočarali Kikinđanima viteštvo i srednjovekovne borbe. 

 

Novosadsko udruženje za negovanje srednjovekovne kulture, tradicije i starih zanata „Crveni gavranovi“ postoji pet godina, i bavi se trenažnim mačevanjem i promovisanjem viteške tradicije:

Večeras smo prikazali Kikinđanima kako su borci u tom vremenu izgledali, pokazali im srednjovekovne borbe i dočarali viteštvo – kaže Nemanja Banović, predsednik Udruženja „Crveni gavranovi“. 

Viteška družina „Čuvari zmaja“ iz Novog Sada neguje srpsku tradiciju i kulturu, i bavi se odgojem stare rase pasa silvan, koja je u srednjem veku bila poznata kao zmaj: 

To su psi koji su bili u pratnji srpskih vitezova u srednjem veku, i ceo jedan segment Dušanovog zakonika govori o pravilu držanja te rase. Ona je skoro izumrla, trenutno ima samo 90 jedinki na svetu, a mi se borimo da je sačuvamo od izumiranja – kaže Mile Petrović iz viteške družine „Čuvari zmaja“. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!