INFO Servis

Velikim koncertom “Gusle“ obeležile Dan državnosti i 144 godine postojanja

Akademsko društvo za negovanje muzike “Gusle“ organizovalo je Sretenjski koncert u Narodnom pozorištu u Kikindi. “Gusle“ su tako obeležile 144 godine postojanja, obeležili svoju slavu, ali i na lep način Kikinđanima pokonili koncert za jedan od najvažnijih datuma u našoj zemlji Sretenje. U prepunoj sali kikindskog pozorišta publici su se predstavili izvođački i igrački ansambl, dečji izvođački ansambl, kao i veterani. Predstavio se i mešoviti hor “Kornelije Stanković“, ženska pevačka grupa, kao i Veliki narodni orkestar:

-“Gusle“ su do sada organizovale preko 4.500 koncerata, beležimo više od 300 mesta u kojima smo gostovali širom sveta, ali i u našoj zemlji. Došlo je vreme da započnemo još jednu, nadam se, uspešnu sezonu. Prošla je bila dobra, a sledeća mora da bude još bolja jer mi na osnovu tog principa i funkcionišemo. Koncert smo posvetili Danu državnosti, slavi našeg Društva, kao i otvaranju 145. koncertne sezone. Nadam se da će praksa održavanja koncerata da se ustali, nekako se lepo poklapaju za Srbiju najveći praznik i naša slava. A 14. februara zvanično slavimo rođendan našeg Društva, tako da smo uvek spremni za dobre programe – poručio je direktor “Gusala“, Zoran Petrović.

Koncertu su prisustvovali predsednica Skupštine grada Kikinde, Stanislava Hrnjak, kao i načelnik Severnobanatskog okruga, Nikola Lukač. Hrnjakova je publici poruila da smo mi ti koji treba da se borimo za svoju zemlju jer drugu nemamo, kako bi sačuvali sve ono što se u njoj nalazi:

Zaista mislim da je ovo jedan od najvažnijih datuma u našoj zemlji i želim da svima u Srbiji, svim državljanima čestitam ovaj veliki praznik Dan državnosti, u svoje lično, ali i u ime Gradske uprave u Kikindi. Ovo je dan kao prilika u kojoj treba da se podsetimo svega onoga što su nam preci ostavili, za šta su se borili. Što su nam ostavili kulturu, tradiciju i ognjište. Mi smo ti koji smo nasledili naše pretke i mi moramo da osvetlamo sopstveni obraz i opravdamo njihova zalaganja. Mi smo ti koji treba da se borimo jer drugu zemlju nemamo i čvrto smo odlučili da sačuvamo sve ono što se u njoj nalazi. To su ljudi, kultura, običaji, to su naše porodice, odnosno sve ono što je nemerljivo ni u jednom jedinom smislu. “Gusle“ su 144 godine staro društvo, koje svojim sticanjem, svojim trudom iz generacije u generaciju neguju tu kulturu i tradiciju. Oni uče mlade ljude svemu tome. Razvijaju se iz decenije u deceniju, zaista rastu kao nikada do sada. Sigurno si umali probleme, osipanja, izazove i teške trenutke, ali je sve to rezultiralo i ovim današnjim skupom i jednim divnim koncertom odnosno lepom prilikom da se naša mladost predstavi na najlepši mogući način. “Gusle“ su jedan od prioriteta u oblasti kulture u Kikindi i ja želim da oni traju, da otvaraju vrata novim generacijama i da ih uče svemu tome – rekla je Stanislava Hrnjak.

U Akademskom društvu za begovanje muzike “Gusle“ ističu da će očuvanje narodne tradicije i običaja i dalje biti prioritet, da će se sve veća pažnja poklanjati mlađim naraštajima i da će koncert na Sretenje biti tradicija koju će Kikinđani prepoznati i poštovati.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!