INFO Servis

Velika ulaganja u opremu u kikindskoj bolnici, najavljena kompletna rekonstrukcija ove ustanove

U proteklom periodu u Opštoj bolnici u Kikindi obnovljena je skoro kompletna dijagnostička oprema, a nedavno je pušten u rad i najsavremeniji CT aparat, za koji je Pokrajinska vlada izdvojila sredstva u iznosu od 27 i po miliona dinara. Kikindsku bolnicu danas je posetio pokrajinski sekretar za zdravstvo, dr Zoran Gojković, koji je najavio kompletnu rekonstrukciju i adaptaciju ove zdravstvene ustanove. 

Pokrajinski sekeretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković, istakao da je Pokrajinska vlada u protekle dve i po godine za ovu zdravstvenu ustanovu izdvojila više od 90 miliona dinara:  

Vrhunac našeg dosadašnjeg ulaganja u opremu u Opštoj bolnici u Kikindi je kupovina CT skenera, koji predstavlja osnovnu i najstandardizovaniju proceduru u medicinskoj dijagnostici. Više od 3.000 građana će svake godine biti podrvrgnuto ovoj proceduri, a ovaj aparat može značajno da pomogne u dijagnostici svih povreda i oboljenja koji se ovde leče. 

Dr Gojković kaže da će u narednom periodu, kruna svih zajedničkih napora i radova Pokrajinskog sekretarijata i lokalne samouprave biti kompletna rekonstrukcija i adaptacija Bolnice:

Kikindska bolnica je izgrađena 1981. godine. Do sada nisu ulagana značajna sredstva u nju, nego se samo radilo na tekućem održavanju. Uskoro završavamo projekat, kompletno idejno tehničko rešenje za rekonstrukciju i adaptaciju, a sredstva su već obezbeđena u Kancelariji za javna ulaganja. Očekujemo, uz veliku pomoć Republičke vlade, da tokom ove godine započnemo ovaj veliki građevinski poduhvat.

Direktor Opšte bolnice u Kikindi, dr Mirko Stojisavljević kaže da su mnogobrojni problemi koje je ova zdravstvena ustanova imala u proteklom periodu, rešeni zahvaljujući lokalnoj samoupravi, Pokrajinskom sekretarijatu i Ministarstvu. 

Rešavaju se problemi kadrova i opreme. Ono što bih istakao je, da smo skoro svu neophodnu dijagnostičku opremu obnovili, i bilo je krajnje vreme da se to učini. Šesnaestoslajsni CT smo dugo iščekivali i konačno smo ga dobili. Takođe, kupljeni su i anesteziološki aparat, kamera za laparoskopsku operaciju, lampa za operaciju, kardiološki i radiološki ultrazvuk, aparat za polipektomiju, a nabavljena je i kompletna oprema za rendgenološku službu – kaže dr Stojisavljević, i dodaje da je ukupna vrednost svih nabavljenih aparata u proteklih godinu dana 55 miliona dinara. 

Direktor Bolnice kaže da je u narednom periodu u planu obnavljanje opreme u oftalmološkoj ambulanti, kao i kupovina opreme za operaciju katarakte.

Kada je u pitanju kadar, Stojisavljević kaže da je Bolnica u 2018. godini primila 14 novih lekara: 

Uklupno je na specijalizaciji 26 lekara. Ova zdravstvena ustanova napreduje, uvodi nove metode, i ima kako finanasijsku tako i kadrovsku pomoć. Celokupno gledano, kikindska bolnica je skoro kompletno obnovljena kada su u pitanju aparati za dijagnostiku. 

 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!