INFO Servis

Uređenje Dečjeg i Školskog dispanzera: Ulaganja u sanaciju, opremu i novo vozilo vredna 17 miliona dinara

Na osnovu projekta kompanije NIS “Zajednici zajedno 2019. godine“, planirano je kompletno uređenje Dečjeg i Školskog dispanzera, nabavka nove opreme, kao i specijalnog vozila, kojim će se zdravstvena zaštita dece i omladine podići na znatno viši nivo. Projektom je previđeno da  se asfaltiraju prilazne staze, izgradnja rampe za invalide za Dečji dispanzer koja do sada nije postojala, a bila je jedna od zamerki nadležnih prilikom akreditacije te ustanove. Trebao bi da prostorije budu kompletno okrečene, stolarija ofarbana, a previđeno je menjanje podova:

Projektom je planirana i nabavka nove opreme. Dobićemo visinometar, vagu, opremu za izradu dečjih proteza, aparat za polarizaciju, što će svakako uticati na poboljšanje zdravstvenog stanja naše dece jer i stomatološka zaštita spada u preventivno-primarnu zaštitu. Ovo će biti zaista veliki radovi. Mi smo do sada radili parcijalno u skladu sa mogućnostima, što nas je onemogućavalo da pratimo same trendove u prevenciji i lečenju bolesti kod dece – istakla je načelnica Školskog i Dečjeg dispanzera, dr Vesna Tomin.

Projektom je predviđena i nabavka novog sanitetskog vozila za potrebe prevoza i zbrinjavanja dece sa područja Kikinde:

-Mi kao Hitna služba imamo kontakt sa tek rođenom decom, pa do razdoblja kada su tinejdžeri i adolescenti, tako da zaista postoji potreba za novim vozilom. Pored toga, decu prevozimo u više ustanove, u Novom Sadu ili Beogradu, što znači da će sam prevoz sada biti mnogo komforniji i bezbedniji za decu, a u ovkiru vozila biće nabavljen i defribilator koji služi za najurgentnije stvari, odnosno spašavanje života, ali i praćenje vitalnih parametara kod dece, tako da će usluga koju ćemo pružati biti na znatno višem nivou – ispričao je dr Miloš Bajić, načelnik Hitne službe u Kikindi.

Na projektu pod nazivom “Unapređenje sistema primarne zdravstvene zaštite za decu i omladinu namenjen Gradu Kikindi“ biće utrošeno 17 miliona dinara, podseća dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja u Kikindi. Ona je istakla da će ga finansirati komanija NIS:

Svake godine kompanija NIS raspisuje konkurs u okviru projekta “Zajednici zajedno“, u kom učestvuju mnogi gradovi sa određenim projektima, tako da su našu molbu ove godine uvažili što znači da će Dom zdravlja, uz veliku pomoć Gradske uprave, dobiti velika sredstva pre svega za povećanje kvaliteta zdravstvene zaštite naše dece – dodala je dr Marković.

U Dečjem i Školskom dispanzeru u Kikindi nalazi se oko 11.000 kartona, dok se godišnje u ovim zadravstvenim ustanovama obavi blizu 80.000 pregleda.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!