INFO Servis

Učesnici 38. Simpozijuma „Tera“ na prijemu kod gradonačelnika

Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde, upriličio je danas prijem za sedmoro vajara koji ovog meseca borave u našem gradu, gde u okviru Internacionalnog simpozijuma “ Tera“ stvaraju skulpture velikog formata u terakoti. Centar za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ i naš grad ugostili su vajare iz  Singapura, Južnoafričke Republike, Jermenije, Austrije i Srbije. 

Četvoro vajara iz inostranstva i troje iz Srbije bili su danas gosti Gradske kuće. Gradonačelnik Pavle Markov je tom prilikom istakao važnost Simpozijuma, kao jedne od osobenosti po kojima se Kikinda izdvaja.

Nemamo toliko često priliku da ugostimo umetnike, tako da  ovakav trenutak za nas predstavlja izazov i pričinjava nam veliko zadovoljstvo – rekao je Markov, i poželeo umetnicima da se lepo provedu u našem gradu i da iz njega ponesu pozitivne utiske.

Idejni tvorac Simpozijuma i direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Tera“, mr Slobodan Kojić kaže da je već nakon par dana Atelje bio ispunjen radnim zadovoljstvom:

Skulpture jako lepo napreduju. I ove godine, kao i ranije, imamo sjajne vajare. Tu su umetnici iz Jermenije, Austrije, Singapura, Južnoafričke Republike i naše zemlje. Ovakav sastav govori o razmeni iskustava i preplitanju različitih kultura. Umetnost je univerzalan jezik, tako da vajarima treba veoma malo vremena da se prepoznaju – kaže Kojić.

Maja Rakočević Cvijanov, zaposlena u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici, kaže da je veoma zadovoljna učešćem na Simpozijumu i da su sva njena očekivanja o ovom skupu vajara bila opravdana.

Veoma mi znači to što imam priliku da upoznam i druge vajare i sa njima razmenim iskustva. Ta umrežavanja su veoma važna za umetnike – rekla je Rakočević Cvijanov.

 

Jedna od učesnica ovogodišnjeg saziva je i Delia Prvački, poreklom Rumunka, udata za vojvođanskog umetnika Milenka Prvačkog. Prvački skoro tri decenije živi i radi u Singapuru:

Često sam putovala po svetu i videla različite radionice umetnosti, ali bez preterivanja mogu da kažem da je „Tera“ jedinstvena. Sam proces, od koncipiranja i stvaranja dela, do njegovog izlaganja i momenta kada postaje deo društva i sredine,  je stvarno nešto veoma dragoceno. Atelje je opremljen na svetskom nivou i nema ograničenja u korišćenju mateirjala – kaže Prvački.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!