INFO Servis

U toku radovi na postavljanju solarnog osvetljenja duž biciklističke staze

Duž biciklističke staze, koja u deonici od 8 kilometara spaja Kikindu sa graničnim prelazom Nakovo – Lunga, u toku su radovi na postavljanju solarne rasvete, što će doprineti komforu svih onih koji će je korisiti i za vožnju biciklom i kao šetalište od grada prema Nakovu. Staza je izgrađena u sklopu prekograničnog IPA projekta Srbije i Rumunije „Unapređenje povezanosti Banata „. 

Član Gradskog veća za privredu i investicije, Saša Tanackov kaže da je predviđeno postavljanje 280 stubova, čime će bezbednost staze biti podignuta na viši nivo. Takođe, biće postavljen i video nadzor, kako bi sigurnost na ovoj trasi bila maksimalna: 

Izgradnjom ove biciklističke staze smanjen je broj saobraćajnih nezgoda, jer su najčešće i stradali biciklisti. Sada je situacija potpuno drugačija jer se saobraćaj za bicikliste odvija mimo trase državnog puta. Mnogi građani voze ovim putem, među kojima su i deca – rekao je Tanackov i dodao da je u planu izgradnja još biciklističkih staza, u dužini od 6,1 kilometar.

Jedan od partnera na projektu je i Javno preduzeće „Putevi Srbije“, koje će uraditi rekonstrukciju dela puta, od Kikinde do Nakova. Deo sredstava obezbeđen je iz ovog prekograničnog projekta, dok će se za ostatak obezbediti novac iz domaćih izvora. To je izvesno da će se desiti do 31. jula, do kada treba i da bude završen projekat:

Planirana je rekonstrukcija državnog puta, prema granici sa Rumunijom, u dužini od 1,8 kilometara. Vode se i razgovori sa „Putevima Srbije“ da i ostatak trase od oko 6 kilometara bude urađen, tako da ćemo imati daleko bezbedniji i kvalitetniji put nego što je on sada – kaže Tanackov. 

Ukupna vrednost drugog dela projekta, koji obuhvata postavljanje solarne rasvete i predstojeću rekonstrukciju saobraćajnice, je 645 hiljada evra. 

Cilj projekta „Unapređenje povezanosti Banata“, koji se realizuje treću godinu u više etapa, je da, kroz poboljšanje standarda kvaliteta u javnom transportu i u uslugama mobilnosti, doprinese boljoj povezanosti u prekograničnoj oblasti. Loš kapacitet saobraćajne infrastrukture u pograničnom regionu predstavljao je prepreku poboljšanju kvaliteta transporta robe i ljudi, zbog čega su se partneri na ovom projektu okupili oko zajedničke ideje da se uloži u standard kvaliteta javnog prevoza. Projekat realizuju Javno preduzeće “Putevi Srbije”, Grad Kikinda, Opština Žombolj i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!