INFO Servis

U subotu Dan državnosti, ponedeljak neradan dan

Srbija u subotu, 15. ferbuara obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na dan kada je 1804. godine u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav. Istog dana, obeležava se i veliki verski praznik Sretenje Gospodnje, koji je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom. Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, Sretenje je državni praznik i praznuje se 15. i 16. februara. S obzirom na to da ova dva datuma padaju u subotu i nedelju, prema zakonu neradan je i prvi sledeći radni dan – ponedeljak, 17. februar. 

Sretenje se uvek slavi 40. dan od Božića, kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu. U našem narodu postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi se uplašeni od sopstvene senke vrate u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. 

Za ovaj praznik vezuju se mnoga narodna verovanja, a jedno od njih kaže da mlade devojke obrate pažnju na to koga će prvo ujutru sresti, jer će im mladoženja baš takav biti po izgledu i karakteru. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!