INFO Servis

U ponedeljak startuje program „Moja prva plata“: Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji 25,5 odsto

Realizacija programa Vlade Srbije „Moja prva plata“ počeće od ponedeljka, 17. avgusta, a u Privrednoj komori Srbije kažu da se pripreme za njegovo sprovođenje privode kraju, te da se očekuje veliko interesovanje i poslodavaca i mladih. Vlada je izdvojila više od dve milijarde dinara za program koji će obuhvatiti stručno osposobljavanje 10.000 mladih starosti do 30 godina u kompanijama na konkretnim radnim mestima, a koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i eUpravu i PKS. Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji je 25,5 odsto, a zaključno sa aprilom, na evidenciji NSZ bilo je oko 60.000 registrovanih nezaposlenih mladih do 30 godina sa završenom srednjom i visokom školom.

Poziv za prijavu poslodavaca u okviru programa objaviće NSZ, a prijavljivanje će biti preko sajta „Moja prva plata“ do 25. septembra, gde će unositi opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka i ostale uslove koje očekuju da kandidat koji je zainteresovan da kod njih obavlja stručno osposobljavanje ispuni. Mladi koji žele da se osposobljavaju u kompanijama moći će da se prijave od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa PKS, Nacionalnom službom za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

Mladima će stručno osposobljavanje u kompanijama omogućiti da steknu prvo radno iskustvo na konkretnim poslovima, a u PKS navode da je osnovna ideja programa da se podstakne zapošljavanje mladih, poveća mogućnost njihove zapošljivosti, kao i da se reši problem nedostatak kadrova u privredi.

U okviru programa devetomesečnog ospobljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mesečno za mlade sa visokim obrazovanjem, a pokriće i određene troškove za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti.

Postoji mogućnost da i poslodavci daju određene naknade mladima, kada prepoznaju da su među kadrovima koje su odabrali za stručno osposobljavanje oni koji će odgovoriti njihovim potrebama.

Izvor: Tanjug

Pratite nas FB
error: Content is protected !!