INFO Servis

U Kozarcima otvorena izložba „Pogled u budućnost“

Večeras je galeriji Udruženja „Krila anđela“ u Novim Kozarcima, u okviru projekta „Očuvanje srpskog nacionalnog identiteta“ otvorena izložba pod nazivom „Pogled u budućnost“. Postavka obuhvata 40 slika 34 autora, a izložba će biti otvorena do 15. decembra. 

Osnivač i predsednik Udruženja „Krila anđela“, mr Milan Reljić, kaže da su, u kratkom vremenskom periodu letos održana tri saborovanja gde je učestvovalo po nekoliko umetnika:

Nismo bili zadovoljni slikama koje bi bile predstavljene na večerašnjoj izložbi, pa smo raspisali konkurs. Javilo se više od 30 umetnika iz Srbije i Republike Srpske. Nakon žiriranja odabrali smo one radove koji će, nadam se, biti lepi za oči. Izložba je trebalo da bude u Beogradu, ali zbog epidemiološke situacije, organizovali smo je u galeriji našeg udruženja. Nadamo se da ćemo naredne godine moći da ugostimo umetnike čiji su radovi deo ove izložbe – kaže Reljić.  Tanja Gligorijević, koordinatorka projekta „Očuvanje srpskog nacionalnog identiteta“, kaže da saradnja sa udruženjem „Krila anđela“ traje dve godine i da je ovo peti zajednički projekat:

Osmišljen je u vidu onlajn kolonije, jer smo bili sprečeni da se okupimo, zbog situacije koja nikako da se završi. Baš zbog toga smo izložbu i nazvali pogled u budućnost. U pitanju su sve savremeni mladi umetnici, koji su završili akademiju ili još uvek studiraju – kaže Gligorijević. 

Izložbu je otvorio Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada, koji je izrazio nadu da za kulturu dolaze neka bolja vremena i istakao da je očuvanje srpskog nacionalnog identiteta veoma važno:

U ovom zaista lepom objektu možemo da vidimo umetnička dela više pravaca, koja je izložilo više do 30 umetnika. Ovo je nešto što treba prepoznati i podržati. Situacija sa epidemijom je vrlo ozbiljna, a i pored toga Udruženje je uspelo ovo da organizuje – rekao je Bogdan. 

Događaju je prisustvovala i Mirjana Zečević savetnica pokrajinskog sekretara za kulturu, koja je i jedna od izlagača. 

Novokozaračko Udruženje „Krila anđela“ osnovano je 2014. godine, koje se između ostalog, bavi istraživanjem, zaštitom i revitalizacijom nacionalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa nacionalnih manjina kroz edukacije, produkciju i promociju savremenog stvaralaštva u sferi tradicionalnih umetnosti, kao i podsticanjem, unapređenjem i razvojem amaterskog stvaralaštva dece i mladih u oblasti kulture. 

Fotografije: Čedomir Vujanić 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!