INFO Servis

U kovid ambulanti za 15 dana pregledano 370 dece, nije bilo pozitivnih na koronavirus

Načelnica Dečjeg i Školskog dispanzera, dr Vesna Tomin, kaže za naš radio da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi od 1. septembra pregledano oko 1 000 dece. Ti pacijenti su imali neku od respiratornih infekcija, ali bez povišene temperature. U kovid ambulanti, koja je primala pacijente sa temperaturom većom od 37 stepeni, pregledano je ukupno 370 dece od početka školske godine. 

U poslednje dve nedelje nije registrovan nijedan slučaj koronavirusa u našem gradu, kako među decom tako ni u starijoj populaciji. Dr Vesna Tomin ističe da je 1. septembar dočekan spremno i da su deca pre polaska u vrtiće prošla lekarski pregled:

U dogovoru sa Predškolskom ustanovom, bili smo jako dobro pripremljeni za početak školske godine. Deca koja su bila prijavljena da će 1. septembra poći u vrtiće pregledana su, njih 900. Ta deca su bila apsolutno zdrava i kao takva mogla su da se uključe u kolektiv. 

Naša sagovornica napominje da svaki kolektiv nosi sa sobom rizike od širenja respiratornih infekcija, pa su tako za dve nedelje od početka školske godine u Dečjem dispanzeru pregledana 652 deteta:

Ti pacijenti su imali nekakve smetnje izazvane infekcijom gornjih ili donjih disajnih puteva, ali nisu imali temperaturu. Kada su u pitanju starija deca, u Školskom dispanzeru obavili smo 363 pregleda – kaže dr Tomin. 

Zdravstveno stanje dece koja su tokom leta bila kovid pozitivna redovno je praćeno, i prema rečima naše sagovornice nijedno dete se nije vratilo u kolektiv a da nije zadovoljilo kriterijume za to, nakon preležanog koronavirusa. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!