INFO Servis

U Kikindi obeležena 101. godišnjica proboja Solunskog fronta

Povodom 101. godišnjice od proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, Savez potomaka ratnika Srbije od 1912.-1920. godine u Kikindi, na Železničkom groblju, prigodnim programom odao je poštu poginulima koji su izvojevali slobodu za svoj narod. Vence na spomen obeležje položili su predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, SUBNOR-a, kao i drugih boračkih organizacija, predstavnici Gradske uprave u Kikindi, Severnobanatskog upravnog okruga, Policijske uprave u Kikindi, kao i veliki broj izviđača.  O Samom događaju govorio je profesor istorije, Lazar Demić, potpredsednik Saveza potomaka:

Obeležavamo 101. godinu kako je probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu. Posle teške golgote prelaska Albanije, kada je Srbija izgubila više od 144.000 života, oporavljena srpska vojska sa nekoliko brodova krenula je put Soluna i tu se susrela zajedno sa saveznicima Britancima, Francuzima, a kasnije i Italijanima. Kikinda je u Velikom ratu izgubila nekoliko stotina građana. Iako je naš grad bio deo Austrougarske, srpski narod je ovde pokazao veliki patriotizam, napuštao frontove, da bi prelaskom kod saveznika zajedno osvajao slobodu – dodao je profesor Demić.

U programu obeležavanja 101. godišnjice proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu učestvovao je Duvački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kikinda, vršen je verski obred, a nakon toga i učenici Osnovne škole “Đura Jakšić“ u Kikindi izveli su performans posvećen srpskim učesnicima u Prvom svetskom ratu.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!