INFO Servis

I u Kikindi obeležen Dan sećanja na stradanje i progon Srba u „Oluji“

Danas je povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba u vojnoj operaciji „Oluja“ 1995. godine, u crkvi Svetog Nikole održan parastos, a nakon toga u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba slika Zdravka Mirčete.

I ove godine u našem gradu, u organizaciji Udruženja „Srpki ratni veterani“ i lokalne samouprave, obeležen je 5. avgust, Dan sećanja na stradanje i progon Srba u „Oluji“. Događaju je prisustvovao i član Grdaskog veća, Saša Tanackov, koji je rekao da će, po svemu sudeći, vojna operacija „Oluja“ ostati nekažnjeni zločin.

Izgleda da pravda i pravo u ovom slučaju nisu jednaki, i neće biti zadovoljeni. Najveći egzodus jednog naroda u dvadesetom veku prolazi nekažnjeno. Činjenica na koju moramo da se naviknemo i koju moramo da prihvatimo je da ono zbog čega mi tugujemo, drugi proslavljaju kao svoju pobedu. To je nešto što moramo da prevaziđemo zarad, kako naše, tako i budućnosti svih tih ljudi koji su utočište našli na ovim protorima – rekao je Tanackov.

Početkom avgusta 1995. godine Kikinda je prihvatila oko 5 hiljada izbeglica, od kojih je veliki broj tu i ostao i u našem gradu našao novi dom.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!