INFO Servis

Tretiranje voćnih zasada nakon zimske rezidbe

Nakon kvalitetno izvršene zimske rezidbe pristupa se tretiranju voćnih zasada. Za ovaj postupak neophodno je da temperatura vazduha bude iznad 5 stepeni Celzijusove skale, a vreme tiho bez vetra. 

U toku zimskog perioda, nakon što se u voćnim zasadima uradi kvalitetna rezidba, potrebno je otkloniti sve biljne zaostatke od prošle godine iz voćnog zasada. Posle toga, pristupa se izvođenju tretmana, kojim će se smanjiti populacija prezimljavajućih formi insekata i spora prouzrokovača biljnih bolesti. 

Tretman se radi mineralnim uljima i bakarnim preparatima. To, takozvano zimsko plavo prskanje, izvodi se u voćnim jabučastim i koštičavim zasadima. Veoma je važno okupati celu biljku pripremljenim rastvorom. Na taj način će populacija prouzrokovača bolesti biti značajno redokuvana, tako da će kasnije biti mnogo manje posla kada krene vegetacija – kaže diplomirani inženjer zaštite bilja Živanka Špirić, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi.  

U cilju suzbijanja prouzrokovača biljnih bolesti u zasadima voćnih vrsta u toku mirovanja vegetacije koristi se jedan od preparata na bazi bakra: bakarni kreč, bakrocid, kupragin, bordovska čorba, neoram, cuprocaffaro, bakar-oksihlorid, crveno ili plavo ulje, kombinacija mineralnog ulja i bakra, u koncentracijama preporučenim od strane proizvođača.

U cilju suzbijanja štetočina potrebno je koristiti jedan od insekticida za tretiranje voćaka i vinove loze tokom mirovanja vegetacije na bazi mineralnog ulja: galmin, belol, belo ulje, eos u koncentracijama preporučenim od strane proizvođača.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!