INFO Servis

Tibor Horvat, direktor RPK Kikinda: “Mađarska i dalje najbolji privredni partner, pad izvoza u Rumuniju“

Spoljnotrgovinsko poslovanje kompanija na severu Banata u prva tri meseca ove godine ostvareno je u iznosu od preko 197 miliona evra, a od tog broja, 120 miliona evra čini izvoz. Primetan je značajan pad uvoza, što predstavlja problem s obzirom na to da naše kompanije isključivo uvoze sirovinu. Tako da je pad uvoza u odnosu na isti period lane skoro 20 procenata. Usled novonastale situacije izazvane pojavom koronavirusa, primećeno je otežano poslovanje, a izvoznici koji su vezani za automobilsku industriju još uvek čekaju stabilizaciju tržišta, što se previđa za kraj leta:

-Veoma dobre rezultate, iako slabije u odnosu na isti period prošle godine, postižu tradicionalni severnobanatski izvoznici, najviše u Senti i Kikindi. To su proizvodi MSK. On je za nas jako bitan, a u prva tri meseca je ova kompanija imala izvoz u vrednosti od 19 miliona evra, što je manje nego prethodne godine, ali za nas vrlo bitno i dominantno – kaže Tibor Horvat, direktor Regionalne privredne komore Kikinda.

Najviše se uvoze sirovine, a izvoze gotovi proizvodi. Najveći spoljnotrgovinski partner je i dalje Mađarska, dok je sa Rumunijom primećen pad u izvozu:

-U prva tri meseca ove godine imali smo 13 miliona evra izvoza, a dva miliona evra uvoza sa Mađarskom, što je jako dobro. S druge strane, opao nam je izvoz u Rumuniju.To je pre svega zbog poslovanja firmi koje tamo imaju najveće tržište. Međutim, zbog toga nam raste izvoz u Tursku, tako da je ostvareno skoro šest miliona evra prihoda. Interesantno je da nam je porastao izvoz u Bugarsku. Tradicionalno, najviše uvozimo iz Mađarske, Rumunije, Italije i Francuske – ističe Horvat.

Najčešće se izvoze gotovi proizvodi, kompletni delovi za automobile. To su pre svega delovi klipnih motora. Prema oceni Horvata, severni Banat je relativno bezbolno prošao težak privredni period, uz relativno mala otpuštanja u odnosu na druge zemlje u okružeju. On je dodao da treba očekivati u narednom periodu pad proizvodnje i izvoza, kao posledica povezanosti privrede sa Evropskom unijom.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!