INFO Servis

Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležen i u Kikindi

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv šećerne bolesti, Zavod za javno zdravlje i Dom zdravlja danas su u holu Druge zdravstvene ambulante organizovali akciju merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska. Akciji se odazvalo oko 50 naših sugrađana.

Današnji datum, 14. novembar, širom sveta se obeležava kao Dan borbe protiv dijabetesa, sa ciljem podizanja svesti o ovoj bolesti, koja pogađa preko 425 miliona ljudi. Dijabetes je hronično, progresivno i nezarazno oboljenje koje predstavlja poremećaj čitavog metabolizma, a manifestuje se hronično visokim nivoom šećera u krvi. 

Slogan ovogodišnje kampanje borbe protiv šećerne boelsti je „Porodica i dijabetes“, a cilj je da se istakne uloga porodice u boljoj samokontroli, prevenciji i edukaciji obolelih. Postoje tri tipa dijabetesa: tip 1, koji se karakteriše time da organizam ne luči insulin, a javlja se kod dece i osoba starosti do 40 godina; tip 2, kod kojeg se insulin ne luči u dovoljnoj količini, a javlja se kod osoba starijih od 40 godina, i gestacijski dijabetes, koji se javlja kod žena tokom trudnoće -rekla je dr Ana Đurin iz ZZJZ, specijalista socijalne medicine. 

Dijabetes tip 2, koji za razliku od tipa 1, može da se spreči, je znatno češći. Dr Đurin ističe da je veoma važno prepoznavanje rizika:

Osobe koje su u povećanom riziku od obolevanja dijabetesa tipa 2 su oni koji imaju nekoga u porodici koji boluje od ove bolesti, stariji od 45 godina, oni sa prekomernom telesnom težinom, povišenim krvnim pritiskom, poremećenim metabolizmom masti, nedovoljno fizički aktivne osobe i žene koje su imale gestacijski dijabetes. Za procenu rizika potrebno je obratiti se izabranom lekaru. Osobe kod kojih je procenjen povišen rizik, dalje se upućuju na dijagnostičke postupke i specijalističke konsultativne preglede – kaže dr Đurin.

Simptomi dijabetesa su: učestalo mokrenje, prevelika žeđ, učestala glad uz gubitak telesne težine, zamagljen vid, učestale infekcije, trnjenje u rukama i nogama i rane koje teško zarastaju. Veoma je važno dobro regulisati oboljenje, zbog sprečavanja nastanka vrlo ozbiljnih komplikacija.

Prema podacima Populacionog registra za dijabetes, koji se vodi u Institutu za javno zdravlje Srbije, u toku 2017. godine u Severnobanatskog okrugu registrovano je 7 novoobolelih od dijabetesa tipa 1, uzrasta do 29 godina, a za tip 2, uzrasta od 0 do 75 i više godina, je 433. Broj umrlih, od komplikacija svih tipova dijabetesa, u 2017. godini je 101.

Svi neophodni saveti i podrška mogu se dobiti u Savetovalištu za dijabetes, koje se u našem gradu nalazi u Drugoj zdravstvenoj stanici, na adresi Svetosavska 53. Savetovalište je otvoreno svakog radnog dana od 10 do 13 časova, gde oboleli, ali i oni kod kojih je konstantovan povećan rizik, mogu potražiti pomoć.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!