INFO Servis, Sport

Svečano otvoren Međunarodni miting “Plivačke nade“ u Kikindi

U okviru obeležavanja 70 godina kluba, “Velika Kikinda“ organizovala je tradicionalni Međunarodni plivački miting “Plivačke nade“ na kom nastupa više od 300 učesnika iz 24 kluba u Srbiji i Republici Srpskoj. Usled loše epidemijske situacije, gosti iz Mađarske, Rumunije i Hrvatske ove godine nisu došli.

Takmiče se plivači u svim uzrasnim kategorijama, a najviše je najmlađih učesnika koji se nadmeću u disciplinama na 50 i 100 metara. Na ovom mitingu učestvuje 50 takmičara uz Kikinde, dok su po brojnosti odmah iza Kikinđana Subotičani. 

Plivački klub Velika Kikinda slavi 70 godina postojanja, u tih sedam decenija je klub šest puta menjao ime. Od prvobitnog Radničkog, do Odreda, ŽAK-a, Banata, Kikinde i sada do Velike Kikinde. Koji god segment kikindskog sporta da pogledate, uvek ćete nailaziti na tragove kikindskog plivanja u prethodnim decenijama. Tu su reprezentatvivci, paraolimpijci, treneri i sudije. U našem klubu već pedesetih godina imali smo plivača u jugoslovenskim okvirima i to je bio Miroslav Heldrih, a potom je šezdesetih godina u našoj državi među najboljima bio Ivo Krtonošić, a kada je klub osamdesetih dobio nove uslove, a to je ovaj zatvoreni bazen, upustili smo se u trku sa ostalim klubova u Jugoslaviji i to veoma uspešno posebno u omladinskoj konkurenciji. Sredinom devedesetih godina Suzana Kosarenko je bila kandidatkinja za odlazak na Olimpijske igre u Atlanti, a početkom ovog veka dobili smo i prvog olimpijca Maricu Stražmešter, da bi posle nje velike rezultate postigao Boris Stojanović. Treneri koji su potekli u Kikindi nalaze se danas širom sveta, rade za mnoge klubove, ali moramo da istaknemo da su naši treneri kao što su Slobodan Bokanić, Miroslav Rajkov, Dragan Markovljev vrlo cenjeni u srpskim okvirima. Imali smo i paraolimpijca Zoltana Moldvaija koji je početkom osamdesetih nastupio u Los Anđelesu, a imali smo i sudije koje su sudile velika takmičenja, kao i funkcionere koji su tokom svog mandata bili na čelu plivačkih saveza Vojvodine i Srbije – ispričao je dr Zoran Golušin, član kluba “Velika Kikinda“.

Ovu tradicionalnu sportsku manifestaciju u Kikindi, svečano je otvorio član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu, Dragan Pecarski:

Organizovanjem ovakvog takmičenja na kom nastupa preko 300 plivača, u uslovima koji su i više nego komplikovani, zaista organizatorima dugujemo velike pohvale jer su istrajali u dovođenju velikog broja plivača u vreme pandemije, što je sigurno bilo jako teško organizovati. Sa klubom Velika Kikinda naš grad pokazuje da smo grad sporta jer je plivanje jedan od bazičnih sportova koji bih preporučio svim roditeljima da pošalju svoju decu jer je neophodno da se mališani prvo bave bazičnim sportom jer je opšte poznato da su plivanje i atletika sporotvi koje bi svako dete trebalo u ranoj mladosti da prođe – dodao je Pecarski.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!