INFO Servis

Svečano otvoren 39. Simpozijum “Terra“ u Kikindi

Izložbom radova sa prošlogodišnjeg saziva, svečano je otvoren 39. Internacionalni simpozijum skulptura u terakoti “Terra 2020“ u Kikindi. Ove godine, tokom jula, u Kikindi će na Simpozijumu stvarati šestoro umetnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Rumunije, Hrvatske i Srbije. Kikindski Simpozijum drugačiji je u odnosu na druge imajući u vidu da se za “Terru“ ne konkuriše već organizator sam vrši selekciju i poziva umetnike, koji našem gradu ostave neprocenjiva dela:

Sve je spremno za 39. Simpozijum koji je ove godine okupio šestoro umetnika iz Amerike, Rumunije, Hrvatske i naše zamlje. Mi smo im obezbedili sve neophodne uslove za kvalitetan rad i stvaranje, na njima je da našem gradu ostave vrhunska dela velikog i galerijskog formata koji će se naći u fundusu našeg muzeja i predstavljaće zbirku neprocenjive vrednosti – istakao je mr Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Terra“. 

Kikindska “Terra“ predstavlja naš grad na svetskoj kulturnoj mapi zahvaljujući predanom radu skoro četiri decenije. Uprkos mnogobrojim problemima u vezi sa epidemiološkom situacjiom u našoj zemlji, ali i celom svetu, Kikinda je ipak uspela da ugosti vajare i obezbedi im sve neophodne uslove:

-Zaista mi je veliko zadovoljstvo što smo uspeli da pronađemo rešenje kako bi ugostili i ove godine svetske vajare uprkos mnogim problemima koji su zadesili svetsku kulturu. Kikinda jeste centar terakote velikog formata u domenu savremene umetnosti i tradicija koju neguje Kikinda vredna je svake pažnje – smatra Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde. 

 

Učesnici na ovogodišnjem Simpozijumu probaće da svoje primarne delatnosti spoje sa terakotom u želji da naprave nešto neuobičajeno u svom dosadašnjem opusu:

-Zaista mi se sviđa grad, mogu da kažem da sam oduševljen onim što sam video u ovako maloj sredini. Simpozijum na kom učestvujem nešto je jedinstveno u svetu i prilika koju svakako nisam smeo da propustim. Neverovatno je koliko su u ovom gradu posvećeni umetnosti, to je neprocenjivo – istakao je vajar iz Amerike, Mark Lutold.

Radovi sa prošlogodišnjeg saziva biće izloženi u centru grada narednih sedam dana, dok posetioci mogu da pogledaju i izložbu u Galeriji “Terra“, koja će biti na raspolaganju duži period. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!