INFO Servis

Stvoreni svi preduslovi da granični prelaz Nakovo – Lunga bude otvoren 24 sata

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov i državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova, Nemanja Stevanović obišli su danas kompletno uređen granični prelaz Nakovo – Lunga. U proteklih nekoliko meseci na ovom graničnom prelazu izgrađeni su svi nedostajaći sadržaji, tako da su stvoreni svi preduslovi da bude otvoren 24 sata dnevno, što bi zadovoljilo potrebe kako građana tako i privrednika u ovom regionu.

Kako je i ranije isticano, projekat uređenja graničnog prelaza Nakovo – Lunga ima izuzetan strateški, privredni i društveni značaj za naš grad, ali i za ceo prekogranični region. Gradonačelnik je prilikom današnjeg obilska podsetio da je prelaz opremljen u sklopu IPA prekograničnog projekta “Unapređenje povezanosti Banata“:

Za opremanje graničnog prelaza izdvojeno je blizu 90 miliona dinara, dok je ukupna vrednost projekta oko 1.800.000 evra. Sredstva su obezbeđenja od strane lokalne samouprave, Vlade Republike Srbije i inostarnih fondova. Projekat je u završnoj fazi, a ono što nam predstoji su pregovori sa rumunskom stranom da prelaz bude otvoren 24 sata, i da se omogući prolaz autobusa i teretnih vozila veće nosivosti – rekao je Markov, i naveo da malu prepreku u ostvarivanju ovog cilja predstavlja nestabilna politička situacija u susednoj Rumuniji ali i da se, u skorijoj budućnosti, očekuje pozitivan ishod.

U prilog činjenici da je granični prelaz Nakovo  – Lunga izuzetno važan, govori i podatak da je u poslednjih pet godina prošlo više od 200.000 putničkih vozila i oko 800.000 hiljada ljudi.

Od otvaranja prelaza 2014. godine, došlo je do drastičnog povećanja broja ljudi i vozila koji ovde prelaze granicu. To je od ogromnog značaja za Kikindu i ceo region. Projekat je sada tehnički zaokružen, prelaz zadovoljava sve uslove da radi non-stop. Ono što nam nedostaje je saglasnost rumunske strane. Ministarstvo spoljnih poslova i naša ambasada u Rumuniji vrlo aktivno će i u narednom periodu raditi na tome – rekao je Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu inostarnih poslova.

Oko 550 kamiona godišnje saobraća između Kikinde i Velikog Senmikluša, a ukoliko bi saobraćaj bio dozvoljen preko graničnog prelaza Nakovo – Lunga, deonica bi im bila dvostruko skraćena. Saobraćajnica na graničnom prelazu sada je proširena, postavljen je video nadzor, elektronske rampe, semaforska signalzacija, toalet, nastrešnica, kao i objekti za ispostave špedicije, banke ili pošte.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!