INFO Servis

Stomatološka služba Doma zdravlja Kikinda podiže kvalitet usluga na zavidan nivo: Kupljena nova stomatološka stolica

U okviru projekta Doma zdravlja u Kikindi pod nazivom “Svi zdravi zubi u 12. godini života“ koji finansira Ministarstvo zdravlja sa više od tri miliona dinara, postignuti su odlični rezultati, imajući u vidu da su napravljeni krupni koraci, a krajnji rezultat je nabavka bolje i savremenije medicinske opreme za kikindsku decu. Tako je Stomatološka služba Doma zdravlja u Kikindi značajno obnovljena s obzirom na to da je kupljena nova stomatološka stolica i nalazi se  na odeljenju dečje stomatologije.

Nova stolica od decembra prošle godine je na raspolaganju deci koja dolaze kod stomatologa:

-Nabavkom nove stomatološke stolice svakako ćemo kvalitet usluga povećati na viši nivo. Sve se podešava pomoću dugmadi, imamo novu turbinu i novi kolenjak, a na samoj stolici ugrađen je i uređaj za ultrazvučno skidanje kamenca. Dobili smo i novu lampu za bele plombe. Zaista sam ponosna što ovaj projekat privodimo kraju na uspešan način. Velika mi je čast što sam dobila priliku da budem deo ovog projekta, a posebno bih na podršci zahvalila direktorici Doma zdravlja, kao i načelniku Stomatološke službe. Projekat “Svi zdravi zubi u 12. godini života“ koji finansira Ministarstvo zdravlja ponovo je započet nakon pauze usled problema sa epidemijskom situacijom, pa smo u prethodnom periodu ponovo pokrenuli i ambulantni pregled za sve učenike petih razreda koji u tom uzrastu gube mlečne, a dobijaju sve stalne zube – podseća stomatolog dr Maja Vasić, koordinatorka projekta.

Projektom Doma zdravlja u Kikindi kojim su svim učenicima petog razreda osnovnih škola bili pregledani zubi, s obzirom na to da su u periodu života kada gube mlečne i dobijaju sve stalne zube, predstavlja veoma važan korak za decu koja na najbolji način treba da steknu naviku pravilne oralne higijene. Ukoliko se procenat dece za zdravim zubima ne smanji u odnosu na prethodne podatke iz 2019. godine, to će biti znak da je projekat uspešno okončan i da je dao odlične rezultate:

-Ostalo je još malo ambulatnog rada koji je bio prekinut usled loše epidemijske situacije, ali imamo vremena jer se projekat svakako završava u martu ove godine. Želela bih da dodam da smo uspeli da realizujemo i internet sajt koji je takođe deo ove priče, tako da svi građani Kikinde mogu da odu na stranicu www.dzkistomatologija.com kako bi se upoznali sa svim onim stvarima kojim smo se bavili tokom trajanja ovog projekta. Naravno, na sajtu mogu da dobiju i sve korisne informacije o radu stomatološke službe, našim lekarima i njihovim kontaktima – istakla je dr Vasić.

Inače, ovo je jedan od najkonkretnijih načina do sada da osnovci poboljšaju svoju oralnu higijenu. Tačnije, deca su koristila određene indikatore kojima se oboje naslage koje nisu dobro oprane na zubima i svako dete je tačno moglo da vidi kako je opralo zube. Do sada je bilo sve samo na nivou saveta, ali sada dete konačno može da vidi da li zaista to dobro radi. Takođe je rađena i fluorizacija zuba.

Pored nabavke opreme i podizanja kvaliteta oralne higijene osnovaca na znatno viši nivo, projekat je takođe imao cilj da zatečeno stanje koje je napravljeno u petom razredu kod učenika i da se održi. To znači da u toku trajanja ovog projekta nema pojave novog karijesa, odnosno da svi koji su imali zdrave stalne zube na tome i ostanu. Projekat će zvanično biti završen u martu 2021. godine.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!