INFO Servis

Spoljni zid OŠ „Vasa Stajić“ u Mokrinu dobio novi izgled

Nekadašnji svetlarnik u Osnovnoj školi „Vasa Stajić“ u Mokrinu zamenio je novi zid od aluminijuma i debljeg stakla. Projekat je odobren u okviru Konkursa za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i investiciono održavanje obrazovnih ustanova u Vojvodini, a sredstva su obezbedili nadležni Pokrajinski sekretarijat i lokalna samouprava.  

Završene radove na spoljnom zidu mokrinske škole danas je obišao gradonačelnik Pavle Markov, koji je tom prilikom istakao da je zamena svetlarnika bila veoma važna investicija: 

Svetlarnik je bio dugogodišnji veliki problem. Na ovaj način nastavljamo radove i sve ono što smo započeli u OŠ „Vasa Stajić“. Dosta toga je u prethodnom periodu urađeno, za manje od godinu dana uloženo je oko 12 miliona dinara, što je veliki iskorak u poboljšanju uslova koje pruža ova ustanova – rekao je Markov. 

Gradonačelnik je odgovorio i na pitanje o umrežavanju škola, i o eventualnom gašenju pojedinih škola i spajanju sa drugim: 

To ne zavisi od samog grada, već se radi o sistemu obrazovanja u celoj zemlji. Zakonske norme nas teraju da donesemo određene odluke, što nije lako. Uvažavajući to da se ide ka racionalizaciji i unapređenju samog obrazovanja, na neki način smo primorani da uradimo drugačiju mrežu škola. Uradićemo ono što nalaže Ministarstvo, ali treba uzeti u obzir i to da nećemo dozvoliti da se ruše istorija i tradicija, i to ćemo svojim konačnim predlogom samog akta i pokazati – rekao je Markov, i podvukao da je stav lokalne samouprave da se nijedna škola na teritoriji grada ne ugasi, i da će reorganizacija podrazumevati to da svaka škola mora da opstane. 

Od početka ove godine u Osnovnoj školi „Vasa Stajić“ sanirani su toaleti, zamenjeni su vrata i prozori na učionicama, a u zamenu svetlarnika uloženo je oko 4 miliona dinara. 

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje je u okviru Konkursa za invetsiciono održavanje odobrio sredstva u iznosu od 3,6 miliona dinara za zamenu svetlarnika, dok je lokalna samouprava sufinansirala projekat sa 500.000 dinara. Svetlarnik je bio veoma star i dotrajao, a postavljanjem novog očekujemo ogromnu uštedu kada je u pitanju toplotna izlocija zgrade škole – kaže direktor Nenad Kihas, i dodaje da će ova škola i tokom naredne godine konkurisati sa više projekata, u okviru kojih bi trebalo da se urade i pod fiskulturne sale i dvorište škole. 

Osnovnu školu „Vasa Stajić“ trenutno pohađa 436 redovnih učenika, i 60 u obrazovanju odraslih osoba. 

 

 

Pratite nas FB