INFO Servis

„Sovembar“ počeo predavanjem za srednjoškolce o zaštićenim pticama

Predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj održali su danas predavanje u Ekonomsko-trgovinskoj školi, o zaštićenim vrstama ptica koje žive na teritoriji našeg grada. Ovom edukacijom srednjoškolaca započeo je 8. po redu „Sovembar“, koji će trajati do kraja meseca. 

 

Manifestacija posvećena sovama utinama, počela je danas edukativnim predavanjem iz oblasti zaštićenih vrsta ptica koje žive na teritoriji našeg grada. Predavanje su učenicima Ekonomsko-trgovinske škole održali zaposleni u gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine:

-Ove godine „Sovembar“ obeležavamo malo drugačije, jer stručno-edukativna predavanja neće biti samo o sovama, nego o svim zaštićenim vrstama ptica koje žive na području našeg grada. Radi se o pravom, prirodnom bogatstvu, koje je dragoceno za razvoj ekološkog turizma – kaže sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Miroslava Krnić. 

Naša sagovornica objašnjava koje to zaštićene vrste ptica žive na teritorije Grada Kikinde: 

Poznato je da na Specijalnom rezervatu prirode, na pašnjacima, živi velika droplja, ali ono o čemu se malo priča i zna je da se na istom mestu nalazi jedino gnezdo orla krstaša u Srbiji. Dve trećine vrsta ptica koje žive na Pašnjacima velike droplje su zaštićene i ugrožene. Među njima su patka njorka, ćurlikovac, ritska sova i druge – kaže Krnić. 

Cilj predavanja, koja će biti organizovana za osnovce i srednjoškolce, je da se deca edukuju o svim prirodnim bogatstvima, i da se upoznaju sa tim šta je sve urađeno u cilju razvoja ekološkog turizma:

Poslednjih desetak godina smo dosta toga uradili, kako na promociji zaštićenih vrsta, tako i na zaštiti i očuvanju. Doneti su različiti akti i odluke, učestvovali smo u sinhronom brojanju jedinki i bavili se motinoringom gnezdećih populacija – rekla je Krnić. 

Naš grad je najveće urbano zimovalište malih ušara na svetu i jedino mesto koje ima jedinstven rezervat prirode u samom centru. Pre deset godina u našem gradu izbrojane su rekrodne 743 jedinke, što je najveći broj ikada izbrojan u urbanoj sredini. Sekretarijat za zaštitu životne sredine, u saradnji sa Centrom za zaštitu sova Srbije, već nekoliko godina radi na očuvanju i promociji male ušare, koja je zaštićena kao prirodna retkost. Iz tog razloga, 2012. godine doneta je Odluka o očuvanju zimovališta sova, kojom su regulisana pravila ponašanja prema sovama. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!