INFO Servis

„Sovembar“ od 13. do 30. novembra pod sloganom „Sove Kikindu svetu preporučuju“

Manifestacija posvećena sovama ušarama, zaštitnom znaku našeg grada, biće održana od 13. do 30. novembra. I ove godine, u okviru višednevnog programa biće organizovane različite radionice, izložbe, stručna predavanja, kviz znanja o sovama i projekcije filmova, a u manifestaciji će učestvovati i gosti iz Malezije.

Osmu godinu zaredom, Grad Kikinda organizuje višednevnu manifestaciju posvećenu sovama, u kojoj prvenstveno učestvuju deca i mladi. Iako je po broju godina održavanja „Sovembar“ još uvek mlad, zahvaljujući njemu za Kikindu i sove ušare znaju ljudi širom sveta. Marijana Mirkov, iz Odseka za poslove razvoja grada, kaže da će i ovoga puta program biti baziran na edukaciji:

Već 13. novembra počinju predavanja za osnovnce i srednjoškolce, koje će održati kolege iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Organizovali smo i edukativnu pozorišnu predstavu za predškolce „Kako je čova postao sova“, a imaćemo i dve projekcije animiranih filmova. Biće uključene sve osnovne i srednje škole, tako da će centralni dan manifestacije, poslednji petak u novembru, biti posvećen njima. U sportskoj sali „Partizan“ biće realizovani izložba, muzičko-scenski program i kviz znanja – objašnjava Mirkov.

Naša sagovornica otrkiva i koje nas novine očekuju u ovkiru ovogodišnjeg „Sovembra“:

Na potezu od SC „Jezero“ prema mostu koji ga spaja sa Starim jezerom nalazi se živi lavirint od sadnica kaline, koji je u obliku sove. Volonteri Kancelarije za mlade će zajedno sa mališanima iz OŠ „Šesti oktobar“ prošetati kroz lavirint i na simboličan način otvoriti njegovo rešavanje – kaže Mirkov.

Slogan ovogodišnje manifestacije je „Sove Kikindu svetu preporučuju“, a gosti osmog po redu „Sovembra“ biće predstavnici dalekoistočne zemlje Malezije:

U Ambasadi Malezije čuli su za ovaj naš fenomen, i izrazili su želju da budu aktivni učesnici „Sovembra“. Oni će 22. novembra biti naši gosti, kada će nam približiti kulturu svoje zemlje – kaže Mirkov.

I ove godine, u „Sovembru“ će učestvovati i predstavnici Centra za zaštitu sova Srbije, koji će zajedno sa učenicima brojati sove. Manifestacija će biti završena žurkom na Trgu, uz muziku, animatore, nagradna pitanja i dodelu simboličnih nagrada.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!