INFO Servis

Simpozijum skulpture u terakoti okupio vajare sa tri kontinenta

Ovogodišnji Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti otvoren je večeras ispred Galerije „Tera“, izložbom radova nastalih na prošlom, 37. sazivu. Narednih mesec dana u Kikindi će skulpture izrađivati akademski vajari iz Singapura, Južnoafričke Republike, Jermenije, Austrije i Srbije. 

Vajari iz celog sveta, svakog leta, već 37 godina dolaze u naš grad kako bi pravili velike skulpture u terakoti. Simpozijum organizuje Centar za likovnu i primenjenu umetnost ,,Tera“, a koncept je od samog početka ostao nepromenjen. Na 38. sazivu učestvuju: Rozmari Lukaser iz Austrije, Muzivandile Gigaba iz Južnoafričke Republike, Delia Prvački iz Singapura, Arman Hambardžumijan iz Jermenije, i troje vajara iz naše zemlje: Velimir Vukićević, Maja Rakočević-Cvijanov i Milan Ramaji. 

Ovaj važan i jedinstven umetnički događaj podržava Pokrajinska vlada, a ovogodišnji Simpozijum otvorio je pomoćnik sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, dr Milan Micić.

Idejni tvorac Simpozijuma i direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Tera“, Slobodan Kojić, kaže da je od prvog saziva rakurs isti, kada je u pitanju problematika savremene skulpture:

Biramo uvek umetnike iz sveta koji imaju takvu poetiku koja se može prilagoditi karakteristici gline. Rezultati jednomesečnog boravka umetnika na prošlogodišnjem sazivu su zaista izvanredni – rekao je Kojić. 

Otvaranju Simpozijuma prisustvovavala je i predsednica Skupštine grada, Stanislava Hrnjak, koja je tom prilikom istakla da umetnici koji iz celog sveta dolaze u naš grad, imaju uslove za rad koje nisu videli nigde:

Ono što Kikinda ima, u vidu Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Tera“ i uslova za rad, je sigurno nešto što je sasvim sigurno razlikuje od ostalih. Kada vidite da iz godine u godine vajarska elita dolazi ovde i kaže da je Simpozijum za njih doživljaj, nama to kao gradu i domaćinima veoma imponuje – rekla je Hrnjak. 

Kao i prethodnih godina, u okviru muzičkog dela programa svečanog otvaranja nastupili su Duvački orkestar Kikinda i mešoviti hor “Kornelije Stanković“. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!