INFO Servis

Sednica Saveta upravnog okruga: Na dnevnom redu bio red vožnje u železničkom saobraćaju

Danas je u prostorijama Severnobanatskog upravnog okruga održana 8. sednica Saveta okruga, na kojoj se razgovaralo o obavezi jedinica lokalne samouprave za utvrđivanje javnog prevoza za red vožnje u 2021/2022. i o planiranju neophodnih finansijskih sredstava u budžetima za narednu godinu, za potrebe železničkog saobraćaja. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih šest lokalnih samouprava iz našeg okruga. 

Načelnik Okruga Milivoj Linjački objašnjava da se svake godine u jesen od „Srbija voza“ dobija predlog reda vožnje, odnosno satnice polazaka i dolazaka:  

Danas smo razgovarali o tome da li to odgovara svim lokalnim samoupravama, za potrebe onih koji putuju, srednjoškolce, studente ili građane koji putuju zbog poslova. Predlog reda vožnje je skoro isti kao ranijih godina i ocenjen je kao odgovarajući. 

Drugi deo sastanka je, kaže Linjački, bio posvećen tome da nema dovoljno sredstava za održavanje linije prevoza na relaciji Kikinda – Subotica, koja je veoma bitna za sve građane na teritoriji Severnobanatskog okruga:

Biće neophodno da sredstva sufinansiraju četiri lokalne samouprave kroz koje prolazi voz na toj relaciji. Od sedam dana u sedmici, samo petkom i nedeljom, kada najviše ljudi putuje, poslovanje je u plusu. Zbog manjka putnika i priliva sredstava, Kikinda, Kanjiža, Čoka i Senta, izdvajaće sredstva iz budžeta. 

Lokalne samouprave imaju rok do 20. septembra da potvrde saglasnost za red vožnje i za sufinansiranje. Početkom narednog meseca biće održan sastanak sa predstavnicima „Srbija voza“, kako bi se definisao nivo sredstava koji će biti raspoređen na 4 lokalne samouprave. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!