INFO Servis

Sastao se Gradski štab za žetvu: Novčane kazne za one koji pale strnjišta

Samo tokom oktobra prošle godine na teritoriji Kikinde dogodilo se 170 požara. Gradski štab za žetvu, koja se očekuje krajem juna, održao je sastanak na kojem su utvrđene sve mere kako bi se sprečila sva neželjena dejstva prilikom predstojećih poslova u polju. Usvojen je plan o zaštiti od požara prilikom žetve za 2019. godinu, kojim su tačno definisane sve nadležnosti učesnika u žetvi. U svakoj mesnoj zajednici, kao i u gradu, dobrovoljna vatrogasna društva spremna su za intervenciju, zajedno sa profesionalnom vatrogasno-spasilačkom jedinicom, kako preventivno, tako i u slučaju požara. Statistika pokazuje da je 97 odsto požara izazvano ljudskim faktorom, tako da će novčano kažnjavanje i ove godine biti neophodno:

-Preventvino delovanje do sada nije dalo baš najbolje rezultate. Tako da ćemo i ove godine intervenisati na samom terenu prilikom radova.  Dobrovoljna vatrogasna društva do početka žetve trebalo bi da obiđu sva gazdinstva, kako bi proverila poljoprivrednu mehanizaciju. Zamolio bih sve učesnike u žetvi da ne pale strnjišta jer je to zakonom zabranjeno, a mogu da nastanu ogromni problemi – poručio je Milivoj Linjački, komandant Štaba za žetvu u Kikindi.

Grad Kikinda obezbedio je, kao i svake godine, neophodna sredstva za dežurstva dobrovoljnih vatrogasnih društava. Svako društvo dobilo je određenu količinu dizel goriva, benzina, kako za pumpe, tako i za kamione, kako bi se spremno dočekao najveći posao u ovom periodu godine. Godinama unazad oprema je nabavljana, tako da ona više nije problem, ali je zastarela mehanizacija nešto na čemu će kikindska Gradska uprava morati da radi u narednom periodu – zaključak je učesnika na sastanku Gradskog štaba za žetvu u Kikindi.

Pratite nas FB