INFO Servis

Saša Tanackov u „Ami vas pita“ o planu razvoja grada i prekograničnoj saradnji

Gost emisije iz serijala „Ami vas pita“, koja se emituje četvrtkom od 11 sati, bio je član Gradskog veća za privredu i investicije Saša Tanackov, sa kojim smo razgovarali o strategiji održivog razvoja, odnosno planu razvoja grada, i o prekograničnoj saradnji.

Prema zakonu o planskom sistemu Republike Srbije, od početka ove godine, sve lokalne samouprave moraju da imaju planski akt koji se zove plan razvoja grada, odnosno opštine, koji se radi za period od 7 godina. Naš sagovornik kaže da ovaj strateški dokument nije novina za Kikindu:

Završetkom prethodne kalendarske godine završio se ciklus od 2014. do 2020. godine, za koji smo imali strategiju održivog razvoja grada Kikinde. Sada je pred nama izrada novog strateškog plana za naredne godine. Strateško planiranje je veoma važno i osnov je svega u Evropskoj uniji. Takav vid projektovanja budućnosti lokalne zajednice je nužna stvar, jer ako ne bismo imali koordiniran pristup svemu došli bismo u potpuno haotičnu situaciju – objašnjava Tanackov. 

Da bi bila napravljena kvalitetna strategija i kasnije sprovedena u delo, na njoj moraju zajednički da rade jedinice lokalne samouprave, privreda, institucije kulture, obrazovanja i medicine, kao i nevladin sektor. Trenutno se radi na analizi strategije za prethodni period, kako bi se sagledalo šta je sve planirano i koliko je toga realizovano:

Kao neko ko je deo tima koji radi na analizi strategije, mogu da kažem da je skoro 90 posto realizovano od onog što je zamišljeno. U nekim segmentima imamo urađeno i više nego što je u tom momentu bilo i planirano, a negde naravno ima i manje. U veoma malom procentu ima i neispunjenja zamišeljnih ciljeva koji su u tom periodu, 2013. godine, postavljeni. Važno je da strateški dokument bude realan, a ne da bude spisak želja – kaže Tanackov. 

Na poslednjoj sednici Skupštine grada doneta je odluka o pokretanju izrade streategije, odnosno plana razvoja grada, i u toku je formiranje radnih grupa, koje će pokriti šest sfera života u našem gradu:

U prethodnom periodu bile su 4 radne grupe, ali smo dve veće podeliti na dve. U pitanju su radna grupa za ekonomski razvoj, u čijem sastavu je bila i poljoprivreda, kao i najobimnija radna grupa za razvoj društvenih delatnosti. Fokus će sada biti bolje posvećen elementima koji čine radnu grupu. Radne grupe će po sektorima analizirati ono što je urađeno i dati smernice i predlog za ono što treba da bude u narednom sedmogodišnjem periodu.

Druga tema o kojoj smo razgovarali sa članom Gradskog veća, Sašom Tanackovim je prekogranična saradnja. Poznato je da Evropska unija insistira na saradnji između susednih država:

Sistem je koncipiran tako da ga čine paralelne strukture Srbije i Rumunije, ali su naši susedi ipak član Evropske unije. Veoma je važno graditi dobrosusedsku saradnju. U prethodnom periodu smo imali zavidan uspeh u tom smislu, jer je realizovano 6 važnih projekata, čija je ukupna vrednost bila oko milion i po evra. 

Jedan od najvažnijih projekata tiče se graničnog prelaza Nakovo – Lunga, koji je Kikindi omogućio drugačiji status u odnosima između Srbije i Rumunije:

On je polazna osnova za mnoge stvari koje su urađene i koje tek mogu da se urade. Zahvaljujući tome dobili smo veliku komapniju „Zopas“, koja je došla u naš grad, zaposlila oko 700 Kikinđana, a oko 120 naših sugrađana vodi na posao u susedno mesto u Rumuniji. 

U okviru projekta „Unapređenje povezanosti Banata“ izgrađeni su svi nedostajaći sadržaji na graničnom prelazu, čime su stvoreni svi preduslovi da on bude otvoren 24 sata dnevno i da preko njega mogu da saobraćaju i teretna vozila veće nosivosti i autobusi. To bi zadovoljilo i potrebe građana i privrednika u ovom regionu:

U tome imamo apsolutnu podršku Vlade Republike Srbije i nadležnih ministarstava, ali još uvek nismo sa rumunskom stranom uspeli da dogovorimo izmenu sporazuma o međunarodnom graničnom prelazu. Razlog tome su česte promene rumunske vlade. Nadamo se da ćemo uskoro krenuti u nove pregovore, jer je suština saradnje da i njima i nama bude dobro i to je ono na čemu i Evropa insistira.

U sklopu istog prekograničnog projekta izgrađena je i biciklistička staza duga osam kilometara, koja povezuje kompletnu deonicu od Kikinde do prelaza. Projektom je predviđeno i postavljanje solarne rasvete. 

Jedan od partnera na projektu je i Javno preduzeće „Putevi Srbije“, koje će uraditi rekonstrukciju dela puta, od Kikinde do Nakova. Deo sredstava obezbeđen je iz ovog prekograničnog projekta, dok će se za ostatak obezbediti novac iz domaćih izvora. To je izvesno da će se desiti do 31. jula, do kada treba i da bude završen projekat. 

Jesenas je završen još jedan važan prekogranični projekat za naš grad, koji je Kikinda realizovala sa Zapadnim univerzitetom iz Temišvara, a bavio se etnomuzikologijom. Projekat se u tri ciklusa bavio zaštitom kultrunog nasleđa Banata, a u poslednjem tema je bilo muzičko kulturno nasleđe:

U projekat su bile uključene naše „Gusle“, kao veliki biser narodnog stvaralaštva. Ono što smo uspeli u materijalnom smislu da uradimo je uređenje zgrade Kultrunog centra – kaže Tanackov i dodaje da će u ovoj godini biti otvoren novi ciklus zajedničkih projekata Srbije i Rumunije. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!