INFO Servis

Sajanski učenici posadili školsku šumu

Danas su učenici OŠ „Mora Karolj“ u Sajanu, uz stručnu pomoć rasadnika Vikumak i zaposlenih u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, posadili 63 stabla ispred stare škole u ulici Janoša Hunjadija.

Uz edukativno predavanje zaposlenih u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine učenici OŠ „Mora Karolj“ posadili su petu po redu školsku šumu, koja će deci ostati na održavanje.

Počeli smo sa Kikindom, sadili u Iđošu, Banatskoj Topoli i Novim Kozarcima, i do sada su đaci posadili ukupno oko 1.000 sadnica. U današnjoj akciji pošumljavanja učestvuje oko četrdeset učenika sajanske škole. Najbitnije je što deca učestvuju u sadnji, a kasnije će se brinuti o tim sadnicama i upoznati sa postupkom nege zasada. Veoma su zainteresovani, imaju dosta pitanja i kasnije rado brinu o stablima koja su zasadili – kaže Miroslava Krnić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.  

Zamenik direktora OŠ „Mora Karolj“, Robert Tapai kaže da ova škola mnogo pažnje posvećuje čuvanju prirode i biologiji:

Imamo zaštitu životne sredine kao izborni predmet. U sadašnjoj školi imamo bašticu koju đaci uređuju tokom cele godine. To smo započeli prošle godine, deci se jako dopada i nastavićemo sa tim i ubuduće. 

Učenici su prilikom današnje sadnje imali stručnu pomoć od rasadnika „Vikumak“ iz Iđoša: 

Ovaj period, od novembra do kraja marta je pravo vreme za sadnju, posebno ovaj jesenji deo, jer kada zasadite biljku ona ima vremena da se slegne, da izađe vazduh koji je ostao oko korena i da se natopi dovoljnom količinom padavina. Sada se najviše sade hrast, jasen, topola, katalpa, bagrem i drugi lišćari, ali i četinari, koji imaju duži period sadnje od listopadnog drveća – kaže Radivoj Lagundžin iz rasadnika „Vikumak“. 

Osim ispred škole, sadnice su u Sajanu posađene i ispred Doma zdravlja, Mesne zajendice i pijace. U okviru današnje akcije pošumljavanja posađeno je ukupno 120 sadnica. 

 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!