INFO Servis

Sajam zapošljavanja: Dvadeset poslodavaca tražilo oko 400 radnika

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Kikinda, uz podršku lokalne samouprave, danas je u sportskoj sali „Partizan“ organizovala prvi ovogodišnji Sajam zapošljavanja, na kojem je dvadeset poslodavaca bilo u potrazi za oko 400 osoba. 

Organizovanje sajmova zapošljavanja predstavlja jednu od aktivnih mera koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, u cilju smanjenja broja nezaposlenih lica. Direktorica Filijale Kikinda, Jelena Mitrović, kaže da se u skladu sa potrebama poslodavaca već nekoliko godina u prvom kvartalu organizuje sajam zapošljavanja:

Ovoga puta dvadeset poslodavaca ponudilo je blizu 400 slobodnih radnih mesta. Nacionalna služba redovno prati statistiku i efekte sajmova, kako bismo utvrdili da li nam ta mera koristi u smanjenju broja zaposlenih. Prošlogodišnji Sajam rezultirao je zapošljavanjem 214 lica koja su bila prisutna na sajmu. Kalcedonija je nedavno otvorila proizvodni pogon u Kikindi, i oni su iskazali potrebu za zapošljavanjem još dvesta lica do kraja godine. 

Događaju je prisustvovao i Saša Tanckov, član Gradskog veća zadužen za lokalni ekonomski razvoj i investicije, koji je istakao da je osnovno nastojanje lokalne samouprave da se stvore što bolji uslovi za privređivanje: 

Kontinuirano radimo na dovođenju novih investitora, i to činimo kako samostalno, tako i u saradnji sa razvonjim agenicijama Vojvodine i Srbije. Naš osnovni cilj je da stopu nezaposlenosti u Kikindi svedemo na evropski nivo. Trenutno je broj nezaposlenih oko 3.200, od kojih 1.350 ima najviše završenu osnovnu školu. Naša poruka je da i ta lica kroz programe NSZ i prekvalifikacije podignu stepen obrazovanja i stručnosti, kako bi našli što bolji i plaćeniji posao. 

Poslodavci su danas bili u potrazi za različitm profilima, od nekvalifikovanih radnika do visokoobrazovanih lica. I ovoga puta, nezaposlene osobe sa teritorije našeg grada pokazale su veliko interesovanje. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje nezaposlenost u Kikindi na kraju 2018. godine smanjena je za 25,94 posto, u odnosu na isti period 2017. 

Pratite nas FB