Retrospektiva 2020. godine: Samo da je zdravlja

Vrlo teška i za mnoge prilično stresna 2020. godina svakako će ostaviti dubok trag u našim životima. Međutim, u duhu čoveka je da se nada boljem sutra, a samo takav optimizam nas i vodi ka nečemu boljem nego što jeste. Zakoračili smo u 2021. godinu vrlo oprezno, ali se podsećamo i najvažniijih tenutaka u godini sada već za nama:

Januar:

Godina iza nas počela je vrlo lepim sportskim vestima u našem gradu imajući u vidu da je Slavko Miškov, golman “Kikinde Grindex“ proglašen za najboljeg rukometaša Arkus rukometne lige, dok je džudistkinja Milica Latković proglašena za najbolju kadetkinju u 2019. godini. Lepe sportske vesti pretočene su u informaciju koja je obradovala sve građane kada je u Opštoj bolnici Kikinda rođena prva beba u 2020. godini i na svet došla Milica. Januar i po lepom pamti Ana Miloš, kojoj je svečano uručena nagrada “Đura Đukanov“. Matija Ratko prvi je doplivao do časnog krsta u Kikindi, a Drago Marković u Novim Kozarcima. Preduzetnici su obeležili svoju slavu Bogojavljenje, a Gerontološki centar dobio je nova ortopedska pomagala.

Prva beba u 2020. godini

Februar:

Februar, mesec vina i ljubavi, obeležen je upravo na romantičan način. Grad Kikinda poklonio je sugrađanima koncert Kneza 14. februara. Diplomski rad Vladimira Sivčeva, mladog Kikinđanina, proglašen je najboljim na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Memorijalni turnir “Branislav Gecić Geca“ osvojili su članovi “Naftagas transporta“. Na Danima vina u Iđošu apsolutni pobednik bio je Čika Žarko Paprikar iz Melenaca, a “Gusle“ su obeležile 144 godine postojanja. Krajem februara sve oči bile su uprte u Mokrin jer se tamo održavalo finale Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana. Slavio je gusan Arpada, vlasnika Željka Radakovića.

Šampion gusan Arpad

Mart:

Povodom Međunarodnog dana žena, Kikinđankama je Grad Kikinda upriličio koncert Kikija Lesendrića i Pilota, kao i Nede Ukraden a publika je pogledala i predstavu “Ljubav do groba. A onda se sve odjednom promenilo, u našoj zemlji proglašena je vanredna situacija usled pojave korona virusa. Potpuno je obustavljen rad ugostiteljskih objekata, gradske pijace, butika, zabranjeno je bilo izlaženje i uveden je policjski čas. Tokom trajanja vanrednog stanja, pored pridržavanja svih mera po čemu su Kikinđani bili prepoznatljivi, na delu se videla i velika solidarnost. Tokom teškog perioda, nema građanina koji nije bar na neki način učinio nešto lepo i korisno za svoju zajednicu.

Prazan Gradski trg u martu

April:

Situacija je postajala ozbiljnija, a priroda je bila nemilosrdna, pa je i ovdašnje voćare “počastila“ potpunim uništenjem roda kajsije koje su izmrzle. Dezinfekcija grada se nastavljala, policijski čas bio je na snazi, Kikinđani su mere poštovali u velikoj meri. Proba male mature prvi put izvedena je online, a online je radila i elektronska pijaca. Veliki broj volontera učestvovao je u pakovanju paketa pomoći starijim sugrađanima. Vernici su obeležili Uskrs, a krajem aprila usled bolje epidemiološke situacije, grad je polako počeo da se budi i otvara.

Pakovanje paketa pomoći

Maj:

Prvih dana maja obradovala nas je vest da se ukida vanredna situacija u zemlji i da se konačno ukida policijski čas. Iako je Đurđevdan proslavljen u krugu porodice, ostali dani mirisali su na slobodu i konačno lakše disanje. Obeležen je Dan pobede, a bašaidska “Vojvodina“ postala je šampion Međuopštinske lige. Obradovali su nas i kikindski odojkaši koji su osvojili šampionat i plasirali se u Drugu saveznu ligu. I fudbaleri “Slobode“ iz Novih Kozaraca postali su novi članovi Srpske lige. Kompanija Mecafor najavila je proširenje proizvodnje iz oblasti avio-industrije.  Kikinda je proslavila gradsku slavu, a najbolji slavski kolač napravila je Marija Nakrajkućin. Krajem maja uručene su nikoljdanske povelje zaslužnim pojedincima i koltivima tokom borbe protiv pandemije Kovid – 19. U maju je rođena 31 beba.

Najbolji slavski kolač

Jun:

U junu su policajci obeležili svoj dan. Takođe, Gradu Kikindi pripalo je veliko priznanje, odnosno Plaketa časti Saveta Evrope. Maturanti su tradicionalno plesali povodom završetka još jedne školske godine. Sredinom juna nastavljeni su radovi na uređenju novog prihvatilišta u nekadašnjem Domu učenika. Kikinđanka Danijela Jerinkić našla se među nagrađenima za najbolju čuvarku tradicije, izgrađena su nova igrališta u Kikindi, Iđošu i Mokrinu, a počela je i žetva pšenice. Krajem juna održan je 35. Memorijal Miroslav Mika Antić, a potom i Dani Raše Popova. Obradovale su nas kuglašice “Radničkog“, a sada SU “Kika 0230“ osvojivši Prvu ligu Srbije.

Kikindske kuglašice

Jul:

Vreli letnji dani u julu svakako su obeleženi otvaranjem 39. Simpozijuma “Terra“ u Kikindi. Usled pogoršanja epidemiološke situacije, na snazi su ponovo bile oštrije mere kojih smo se taman odvikli. Nagradu “Dušan Vasiljev“ osvojila je Maša Seničić. Štab za žetvu registrovao je šest požara. U OŠ “Feješ Klara“ počela je druga faza radova. 

39. Simpozijum “Terra“

Avgust:

Pravoslavni vernici obeležili su u avgustu Svetog Iliju. Završeni su radovi na prihvatilištu za beskućnike u nekadašnjem Domu učenika. Uprkos boljoj epidemiološkoj situaciji, Grčka nam je zabranila ulazak u zemlju, pa su naši građani iskoristili lepote naše zemlje za odmor i uživanje. I bazen u našem gradu bio je otvoren nakon jednomesečne pauze. Svakako je kraj avgusta obeležilo i proglašenje novog gradonačelnika Kikinde, Nikole Lukača, koji je preuzeo tu funkciju i predstavio svoj tim za naredni period. Vrlo brzo su imenovani i novi direktori pojedinih javnih preduzeća. Poslednjeg dana avgusta, vlasnici AMI i Pallas radija uručili su beskontaktne toplomere kikindskim školama i tako se pridružili brojnim kikindskim privrednicima odlučnih da pomognu našem zdravstvu i školstvu.

Nikola Lukač imenovan za gradonačelnika Kikinde

Septembar:

Prvi septembar bio je rezervisan za polazak u školu, pa je u školske klupe selo 443 prvaka sa teritorije našeg grada. Za novog načelnika Severnobanatskog okruga imenovan je Milivoj Linjački. U Kikindi su svečano otvorene Sportske igre mladih. Kikinđani su uživali u Mamutfestu, a Etno udruženje Suvača osvojilo je prvo mesto na takmičenju “Izađi mi na teglu“. U Kikindi je prvi put obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a Kikindi je i zvanično dodeljene Plaketa časti Saveta Evrope. Dušan Jankov iz Čuruga ponovo je osvojio prvo mesto za najtežu bundevu na 35. Danima ludaje u Kikindi. Počele su pripreme za grejnu sezonu u Kikindi.

Dušan Jankov šampion na Danima ludaje

Oktobar:

Prvog okrobra počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Održane su Zmajeve dečje igre u Kulturnom centru, a košarkaši “Velike Kikinde“ postali su novi članovi Prve srpske lige. Kompanija Mecafor započela je proizvodnju u avio indutriji, a 15. oktobra počela je i grejna sezona. Za počasnog građanina Kikinde proglašen je Zdravko Ljiljak. Održane su Iđoške đakonije, Gusle su promovisale svoj prvi CD, a Slovenac Matjaž Belšak osvojio je Strongmen Kup u Novim Kozarcima. Ruskoselke su osvojile nacionalno takmičenje “Izađi mi na teglu“. Takođe, proslavili su se i članovi hora “Attendite“ osvojivši prvo mesto na online “Majskim muzičkim svečanostima“ u Bijeljini. Kikindske košarkašice SO ŽKK učestvovale su u finalu KUP-a u Novom Sadu.

Strongmen Kup u Novim Kozarcima

Novembar:

U Prvoj ligi Srbije, džudisti kikindskog “Partizana“ osvojili su treće mesto. Najavljeni su bili radovi u Nakovu, Ruskom Selu i Banatskom Velikom Selu, kao i u Novim Kozarcima. Gajdaš Milan Vašalić osvojio je još jedno vredno priznanje, odnosno Zlatnu povelju za 2020. godinu. Situacija sa Kovidom se drastično pogoršala, otvaraju se nove kovid ambulante. Počela je i podela ogrevnog drveta najugroženijim građanima. Dr Srđan Srdić objavio je novi roman “Ljubavna pesma“, a Mirko Bucalo imenovan je za prvog trenera U 15 repzetenacije Srbije u košarci. Zatvara se kikindska hala za treninge. Krajem novembra preminuo je Slobodan Živkov, trener FK ŽAK. Završila se i polusezona u fudbalu, OFK “Kikinda 1909“ jedan bod manje od prvoplasirane “Mladosti“. Obeležen je i Sovembar.

Sovembar u Kikindi

Decembar:

Obeležen je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, a nastavljena je i dezinfekcija javnih površina. Stanje u Kikindi je alarmantno, sve je više obolelih. Lepa vest obradovala je kikindske radnike u Predškolskoj ustanovi, kada je saopšteno da je dobijena dozvola za zapošljavanje na neodređeno vreme 44 radnika. Vokalni ansambl “Brevis“ osvojio je prvo mesto na prvom online kikndskom festivalu “Melodianum“. Formiran je novi seniorski ženski odbojkaši klub “Kikinda 0230“. Pravoslavni vernici obeležili su Svetog Nikolu, usvojen je budžet Grada Kikinde za 2021. godinu, Grad je sredstva preusmerio u humaniterne svrhe, pomogao kikindskom zdravstvu, nagrađeni su najbolji pojedinci nagradom Grada Kikinde, a epidemiološka situacija konačno je počela da se stabilizuje….

Dodela nagrada Grada Kikinde

Upkos brojnim problemima, velikim izazovima i naporu, Kikinda je ponovo pokazala da je najbolja onda kada je najteže. Ekipa Ami i Pallas radija želi svim građanima srećnu Novu godinu u nadi da će 2021. biti mnogo bolja, što zavisi i od nas samih. Budimo odgovorni kada je to najpotrebnije.

error: Content is protected !!