INFO Servis, Sport

Reportaža: Auto trke – miris benzina i roštilja na periferiji Iđoša

Toplo i sparno vreme, miris benzina, dim od roštilja i razglas sa traktorske prikolice bili su dovoljan znak da se u Iđošu održavaju Auto trke, prvi put od kada su organizatori odlučili da ovu sportsku manifestaciju prebace iz obližnjeg Sajana na periferiju Iđoša, u blizini stadiona. Bučni automobili prvo su se nadmetali za početnu poziciju, a potom su održane i trke u tri kategorije. Viđena je vožnja automobila sa prednjom vučom, sa zadnjom vučom, a potom i kombinovana trka. Baš kao u Nacionalnoj klasi pre 40 godina, tako je i sada u Iđošu bilo zanimljivo, ali sa većim kubikažama. Automobili su ipak priča za sebe, izlupani, prevrtani nebrojano puta, ali sa odličnim motorima od 2.000 kubika koji su bukvalno “orali“ prefiferiju iđoškog zemljišta. Brojna publika doprinela je sjajnoj atmosferi, baš kao u ona, po mnogima, lepa i srećna vremena:

Ukupno je nastupilo 11 vozača, a nadmetali su se u tri klase. Sa prednjom vučom do 2.000 kubika, , zadnja vuča do 2.000 kubika i kombinovano do 1.600 kubika. Takmičari su nam došli iz  Rume, Novog Sada, Bačke Topole, Subotice, kao i iz Srpskog Miletića. Jako veliku pomoć dobili smo od Mesne zajednice Iđoš, tako da smo odlučili da manifestaciju premestimo iz Sajana i ovo selo – priča Imre Sas, ljubitelj sportskih automobila i organizator manifestacije.

Gledajući trku i ljubitelj trkačkih automobila, Đerđ Ago iz okoline Sente priseća se kako je to bilo kada su on i njegove kolege prvi put doneli auto kros u Vojvodinu. Sve je počelo u Bogarašu. Baš kako je to i u Monaku, a i danas se seća da je ovo bio i ostao vrlo jeftin sport sa jeftinim automobilima koje ih voze čisti entuzijasti:

-Sećam se da smo u početku vozili fiće, ali je sada ovo druga priča jer se radi o velikim kubikažama. Ovo je sada jako uzbidljivo, ali i tada kada smo mi započinjali trke u Vojvodini bilo je jako zanimljivo jer je sve bilo novo i ljudi su radili iz čiste ljubavi prema automobilima – kaže Ago.

Trke su počele, dat je znak, a već u prvoj trci došlo je do prevrtanja automobila. Na znak organizatora da se prekine vožnja, traktori su krenuli na intevenciju, ali je bilo nepotrebno jer je vozač uz nekoliko svojih kolega sam prevrnuo automobil, sredio ga i kasnije nastavio trku. Zanimljiv detalj desio se kada je u toku pauze jedan vremešni meštanin želeo da prečicom dođe to publike, pa je iskoristio praznu stazu. Međutim, uz reagovanje obezbeđenja i organizatora uvideo je u čemu je problem, pa se ipak vratio i okolnim putem pronašao svoje mesto za gledanje.

Sve je proteklo bez ikakvih problema, trke su završene uspešno i pobednik nije toliko bitan koliko održavanje same manifestacije, za koju se organizatori nadaju da će postati tradicionalna, a naišli su i na podršku brojnih udruženja i saveza koji će sve učiniti da auto trke u Iđošu zažive. A, zašto i ne bi, jer za razliku od svetskih organizacija trka Iđošanima je priroda sve poklonila, na njima je samo da to lepo iskoriste.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!