INFO Servis

Raspodeljena dva miliona dinara za razvoj preduzetništva

Ugovori po Javnom pozivu za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj preduzetništva, mikro, malih i srednjih preduzeća na teritoriji grada Kikinde, potpisani su danas u Gradskoj kući. Na osnovu rešenja koje je doneo gradonačelnik Pavle Markov, podržano je 9 učesnika Konkursa, ukupnim iznosom od dva miliona dinara.

Minimalni iznos po pojedinačnom zahtevu bio je 75.000 dinara, dok je privredni subjekt za sufinansiranje nabavke novih i polovnih mašina i opreme najviše mogao da dobije 400.000 dinara. Sredstva po ovom konkursu raspodeljena su sledećim učesnicima: Usluge pakovanja „Roll & Pack„, Banatsko Veliko Selo (350.000,00 rsd), Sapundžijska radnja Zeljković, Kikinda (315.000,00 rsd), SZTR „Mane“, Iđoš (116.000,00 rsd), „FO Borac“ doo, Kikinda (305.000,00 rsd), Wagen Shop Servis, Kikinda (160.000,00 rsd), ZR „Kafko plus“, Kikinda (280.000,00 rsd), Autocentar Biro, Kikinda (111.000,00 rsd), SZR Stolarska radionica Čipčić, Kikinda (245.000,00 rsd) i Sekulić-mont doo, Kikinda (118.000,00 rsd).

Miodrag Bulajić, član Gradskog veća zadužen za privredu, mala i srednja preduzeća, uručio je danas ugovore  preduzetnicima kojima su odobrena sredstva. On je tom prilikom istakao da je to što je pristigla dvadeset jedna prijava na Konkurs, najbolji pokazatelj da je lokalna samouprava osmislila adekvatan model podrške privrednim subjektima.

Rukovodili smo se time da, u skladu sa realnim potrebama preduzetnika, koncipiramo i mere podrške. Danas je potpisano 9 ugovora sa privrednim subjektima, koji će biti korsinici bespovratnih sredstava, za kupovinu mašina i opreme do 7 godina starosti – rekao je Bulajić. 

Ukupna sredstva u iznosu od 2 miliona dinara biće iskorištena za kupovinu sledećih mašina i opreme: mašina za izradu termo rolni, vakuum mašina sa duplom komorom, mašina za izradu kartonske ambalaže, aparat za sečenje metala, cnc mašina, kompresori, kao i dvostubna, elektrohidraulična i makazasta dizalica. Kupovinom pomenutih mašina i opreme, preduzetnici će implementirati nove tehnologije, osavremeniti i ubrzati proces proizvodnje, i biti u mogućnosti da zaposle nove radnike.

 Sapundžijskoj radnji „Zeljković“, koja posluje od 2007. godine, odobrena su sredstva u iznosu od 315 hiljada dinara:

Prvi put učestvujemo na Konkursu lokalne samouprave za dodelu sredstava za nabavku opreme i materijala. Zahvalni smo, jer je prepoznata naša potreba za mašinama za proizvodnju kalupa i sapuna. Ovo nam veoma znači, jer će nam dosta pojeftiniti proizvodnju. Imamo ponude iz Kine, a kako oni imaju specifično tržište, imaju drugačije zahteve kada su u pitanju oblici i veličine, ovo će nam biti velika pomoć – kaže Žarko Zeljković, vlasnik radnje. 

Među podržanim učesnicima konkursa je i velikoselska firma „Roll & Pack„, koja će novac u iznosu od 350.000 dinara utrošiti na nabavku mašine za iradu termo rolni.

Pravimo folije, papir za pečenje i streč celofan. Imamo dve mašine koje smo uspeli sami da nabavimo, a drago nam je i što nam je sada i lokalna samouprava pomogla. Na ovaj način pospešićemo i proširiti proizvodnju i prodaju. Snabdevamo skoro sve markete u Kikindi i okolini, a stigli smo i do Vršca – kaže Snežana Šipka, vlasnica firme. 

Cilj ovog programa koji sprovodi lokalna samouprava je podrška razvoju, osavremenjivanju, proširenju i povećanju obima proizvodnje, stabilizacije proizvodnje, investiranja u savremena sredstva za rad i proizvodnju, radi povećanja konkurentnosti privrednih subjekata, te ukupnog razvoja preduzetništva i privrede na teritoriji grada Kikinde. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!