INFO Servis

Pšenica u Kikindi u dobrom stanju, uskoro neophodna prihrana

Stanje na poljima pod pšenicom u ataru Kikinde je sasvim zadovoljavajuće, daleko bolje nego u istom periodu protekle godine kada je usled nedostatka padavina, ali i golomrazice tek u decembru počela da niče. Sada nije takav slučaj, pšenica je u fazi bokorenja, trenutno u stanju mirovanja, tako da bi najbolje bilo da narednih dana padne sneg kako bi sve bilo u najboljem redu:

Pšenica izlgeda sasvim dobro, nema nekih večih problema kao što ih je bilo protekle sezone. Tada niej bilo padavina, počela je da niče tek u decembru, što se kasnije osetilo u rodu. Međutim, nestabilno vreme malo kvari planove ratarima. Najbolje bi bilo da bude hladno, odnsono da padne sneg jer je decembar, ali i početak Nove godine topao i pšenici baš ne odgovaraju takve prilike – kaže Robert Nemeš, sa novosadkskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Oni koji su zasejali pšenicu nešto ranije trebalo bi da obiđu parcele jer je moguće da su zbog toplijeg vremena hranljive materije iskorišćene što znači da bi nešto ranije trebalo da počne i prihrana:

-Toplo vreme je učinilo svoje, tako da je pšenica iskoristila od hranljivih materija šta je mogla, tako da je savet poljoprivrednicima da obiđu parcele i da odrede datum prihrane. Ali, ako padne sneg u narednih nekoliko dana ne bi trebalo da bude većih problema, tako da ćemo opet izgleda gledati u nebo i nadati se najboljem – dodao je Nemeš.

Pod pšenicom je jesenas zasejano oko 15.000 hektara na području Kikinde. Ratari su se na taj potez odlučili uprkos veoma lošem stanju na usevima u protekloj sezoni, ali i prilično niske otkupne cene, tako da je njihova odluka usledila isključivo zbog poštovanja plodoreda. Sada se očekuju povoljne vremenske prilike.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!