INFO Servis

Proširenje rezervata “Velika droplja“, najavljena još veća i kvalitetnija zaštita

Zajednički projekat IPA- Interreg prekogranične saradnje “Očuvanje ključnih životinjskih vrsta panonskih stepa u pograničnom području Mađarska – Srbija“ predstavljen je u Mokrinu na sastanku nadležnih institucija i organizacija koje se bave zaštitom životne sredine. Vrednost ovog projekta je oko 280.000 evra i trebalo bi da na bolji i kvalitetniji način zaštiti prirodno stanište velike droplje u Mokrinu, odnosno na celom području na kojem se prostire rezervat. Zahvaljujući projektu, celokupna površima pod rezervatom trebalo bi da se uveća na oko 6.800 hektara, a zaštita pašnjaka da bude znatno bolja:

Svi mi zajedno treba da pronađemo način da se upravlja travnim staništima koje su naše blago, u materijalnom, a s druge strane ona su ogromno blago u ekološko-prirodnjačkom smislu jer su staništa brojnih vrsta, pa i velike droplje i mi treba da usavršimo to korišćenje – rekao je Nikola Stojnić,  predstavnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Zavod rukovodi ovim projektom, dok su partneri Lovačko društvo ’’Perjanica’’, kao upravljač Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“ i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. U ovom prekograničnom projektu učestvuje i Direkcija Nacionalnog parka „Kiškunšag“ iz Mađarske, sa namerom da zaštiti stepsku šarku, zmiju koja se nastanjuje samo na još dva mesta u Mađarskoj.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!