INFO Servis

Projekat „Matura 2019“: Bezbednost maturanata na prvom mestu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i ove godine širom zemlje realizuje projekat „Matura“, sa ciljem povećenja bezbednosti učenika završnih razreda srednjih škola i očuvanja povoljnog stanja bezbednosti za vreme maturskih proslava i drugih školskih manifestacija. 

Aktivnosti koje će biti sprovedene u narednom periodu u našem gradu, u okviru projekta „Matura 2019“, predstavili su danas Marko Sremčev, zamenik načelnika Odeljenja policije PU Kikinda, Marko Markovljev iz Kulturnog centra i Jasmina Milankov iz Odseka za poslove razvoja grada. 

U okviru realizacije projekta „Matura“ policijski službenici će održati predavanja maturantima, o štetnosti konzumiranja alkohola i droga. Takođe, apelovaćemo na njih da ne remete javni red i mir, kao i da se striktno pridržavaju saobraćajnih propisa, i na taj način čuvaju i svoju i bezbednost svojih drugova – kaže Marko Sremčev, zamenik načelnika Odeljenja policije PU Kikinda.

Policija je i prethodnih godina sprovodila projekat „Matura“, koji je dao dobre rezultate jer za vreme i nakon maturskih večeri, na području koje pokriva Policijska uprava u Kikindi nije bilo zabeleženih incidenata i saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali maturanti. Pored preventivnih aktivnosti, pripadnici policije će u dane završetka školske godine i održavanja maturskih proslava dodatno kontrolisati javni red i bezbednost saobraćaja u blizini školskih dvorišta, na ulicama, trgovima i u blizini objekata u kojima će se organizovati maturska slavlja. 

Marko Markovljev iz Kulturnog centra najavio je Maturantski ples, koji će u petak, 17. maja biti održan na gradskom trgu:

Maturantska parada je sada već tradicionalna manifestacija, kojoj se kikindski maturanti zaista raduju. Probe su u toku, spremamo se i svi uče plesne korake. Oko 11:30 ćemo se skupiti na Trgu kod Muzeja, a u podne se uključujemo u signal slovenačkog radija, kako bismo bili sinhronizovani sa svim ostalim gradovima koji učestvuju u plesu. Očekujemo učešće oko 400 maturanata.

Globalnom projektu „Matura 2019“ priključila se i lokalna samouprava, organizovanjem programa koji će upotpuniti proslavu završetka škole:

U dvorištu Gimnazije „Dušan Vasiljev“ će u sredu, 22. maja biti organizovan turnir u basketu „3 na 3“ za srednjoškolce, za koji zainteresovani mogu da se prijave u Kancelariji za mlade. Manifestacija pod nazivom „Raspust za sve“ biće održana 31. maja i 1. juna, u okviru koje će biti organizovan ples za osmake. Sa mladima će u petak sa početkom u 17 sati biti organizovano druženje sa poznatom jutjuberkom Anom Lazarević, a od 19 časova na Trgu koncert će održati Sara Jo. U subotu, 1. juna sa mladima će se družiti naš sugrađanin Tricky i njegov prijatelj Vesić, a nakon toga biće organizovan turnir u basketu. U večernjim satima nastupiće pobednik Pinkovih zvezdica, Ljubomir Stanković – rekla je Jasmina Milankov.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!