INFO Servis

Projekat izgradnje fabrike vode: U toku sanacija bunara

U okviru jednog od najvažnijih projekata za naš grad, u toku su radovi na sanaciji bunara, koji su u lošem stanju i prosečne starosti oko 30 godina. Od ukupnih 20 miliona dinara, kolika je vrednost ovog potprojekta, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu sufinansirao je 60 posto investicije.

Realizacija projekta sanacije 25 bunara na taeritoriji našeg grada započeta je pre oko mesec dana. Lokalna samouprava i Javno preduzeće „Kikinda“ investirali su značajna sredstva u istražne radove, u okviru kojih su bunari snimljeni i testirani, na osnovu čega je izrađena projektna dokumentacija. Radovi na rekonstrukciji bunara bili su neophodni, kako bi bio produžen njihov vek trajanja i samim tim se stabilizovao kvalitet vode.

Veći deo projekta sufinansirao je nadležni pokrajinski sekretarijat, a radove na bunaru u Nakovu danas je obišao pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, dr Vuk Radojević:

Uzimajući u obzir inicijativu Grada Kikinde da je neophodno uložiti finansijska sredstva u sanaciju izvorišta, Sekretarijat se opredelio da sufinasira ovaj projekat. Danas imamo priliku da vidimo kako to izgleda ovde u Nakovu gde bunari nikada, od kada su izbušeni, nisu bili rekonstruisani. Sanacijom će biti dovedeni u punu funkciju, što će povećati i kapacitet i kvalitet snabdevanja vodom. Cilj je da se stanovnicima svih naseljenih mesta na teritoriji Kikinde obezbedi stabilan i kontinuiran dotok pijaće vode – rekao je dr Radojević, i dodao da su u protekle tri godine Skretarijat i lokalna samouprava zajedno uložili preko 100 miliona dinara u vodovodnu i kanalizacionu mrežu. 

Gradonačelnik Pavle Markov kaže da je rekonstrukcija postojećih bunara u Kikindi i okolnim selima veoma važna, jer će činiti sastavni deo sistema buduće fabrike vode i postrojenja za preradu vode u selima. Bunar u Nakovu bio je zatvoren više od 15 godina, a preko 4 decenije, koliko postoji, na njemu nije izvršena nijedna rekonstrukcija. Kako je Markov naveo, slična situacija je i sa bunarima u ostalim selima: 

Projektom je predviđena sanacija 25 bunara, u svim selima osim Banatske Topole i Novih Kozaraca. U kratkom vremenskom periodu imaćemo veoma kvalitetne bunare, i na taj način će buduće snabdevanje vodom biti mnogo kvalitetnije – rekao je Markov. 

Izvršni direktor JP „Kikinda“, Milan Makivić, kaže da će nakon sanacije svih bunara okolna sela imati stabilno snabdevanje vodom:

Većina bunara nikada nije čišćena. Kao i svaki tehnički objekat, i oni zahtevaju redovno održavanje. Ovo je prvi put da se u ovom obimu, u bilo kom vodovodu u Srbiji, sprovode ovakvi radovi. Kasnije će to sve manje koštati, jer će biti napravljen program za njihovo redovno održavanje. Rok za završetak sanacije svih bunara je 23. februar – kaže Makivić, i dodaje da će najviše posla biti u Banatskom Velikom Selu, gde će biti sanirana sva tri bunara. 

U okviru velikog projekta fabrike vode, izgrađena su i dva nova bunara koji će zajedno obezbeđivati snabdevanje 70 litara vode u sekundi, dok će buduće postrojenje za prečišćavanje vode biti projektovano na 150 litara u sekundi. Takođe, u sklopu stvaranja uslova za izgradnju fabrike vode, rekonstruisana je vodovodna mreža i izgrađen je magistralni cevovod u Ulici Jovana Jovanovića Zmaja.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!