INFO Servis

Predstavljen Kalendar etno manifestacija Banata

Danas je u svečanoj sali Gradske kuće održana završna konferencija projekta „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“, na kojoj su predstavljeni njegovi dosadašnji rezultati i mogućnosti. Projekat realizuju Zapadni Univerzitet iz Temišvara, Grad Kikinda i Narodni muzej. 

Realizacija projekta prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije, pod nazivom „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“, započeta je prošlog leta. Opšti cilj projekta je osnaživanje socijalne i ekonomske kohezije u pograničnom regionu kroz zajedničku promociju lokalnog nasleđa i razvoja turizma. 

Saša Tanackov, član Gradskog veća i koordinator projekta, kaže da se realizacija projekta privodi kraju:

Projekat „Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu“ faktički nikad neće biti završen, jer je to neiscrpna tema koja nije mogla da stane u osamnaest meseci nejgovog trajanja. Danas smo promovisali kalendar etno manifestacija, koji obuhvata sva zbivanja na teritoriji srspkog i rumunskog Banata, a uskoro će javnost biti upoznata i sa Banatom na deset načina. Nadamo se i očekujemo da će nastavak ovog projekta biti odobren, u kojem želimo da se bavimo etno-muzikologijom Banata i da time zaokružimo priču koja se odnosi na narodno stvaralaštvo. 

Specifični ciljevi projekta su definisanje i razvoj inovativnih turističkih proizvoda i promocija prekograničnog kulturnog nasleđa, i povećavanje atraktivnosti turističke ponude; razvoj preduzetništva, zasnovanog na kulturnom nasleđu i turizmu koristeći društveno-ekonomski potencijal prirodnog dobra i kulturnog nasleđa i objedinjavanje prekograničnih kapaciteta za zajedničko delovanje i promociju potencijala kulturnog nasleđa i turizma. 

U okviru projekta, letos je urađena i knjiga recepata tradicionalne banatske hrane koji su prikupljeni kroz tri radionice održane u Narodnom muzeju sa udruženjima žena sa teritorije grada Kikinda i u saradnji sa rumunskim partnerima. Cilj ove aktivnosti bio je da se Knjiga recepata podeli zainteresovanim restoranima i drugim ugostiteljskim objektima kako bi neke od tradicionalnih jela uključili u svoju svakodnevnu ponudu, i tako promovisali i sačuvali tradicionalnu hranu kao neizostavan i važan segment nematerijalnog nasleđa. 

Po dvadeset pet restorana iz srpskog i rumunskog dela Banata uskoro će dobiti sertifikate „Hrana iz Banata“:

Svečana dodela sertifikata biće upriličena u Kikindi 16. novembra, kada ćemo i znati koji su to restorani. U ovom momentu mogu da kažem da su jednako zastupljeni restorani iz severnog, srednjeg i južnog Banata. Trudili smo se da, uz konsultacije sa partnerima iz Rumunije, sve te segmente etno gastronomske ponude ravnomerno zastupimo. Nadam se da će i vlasnici restorana to iskoristiti na najbolji mogući način, jer će postati vidljivi na daleko većoj i široj teritoriji – kaže Tanackov. 

Naredne nedelje biće predstavljen i najvažniji rezultat projekta, elektronska platforma projekta „HerA“ koja će sačuvati sve informacije projekta. 

Projekat se finansira u okviru IPA programa Srbija-Rumunija, a njegova ukupna vrednost je 345.815,42 evra. Budžet Grada Kikinde iznosi 29.566,95 evra , a Narodnog muzeja 12.507,6 evra.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!