INFO Servis

Predavanje ,,Od Svetog Save do Svetog Pavla Srpskog” u četvrtak u Biblioteci

Istoričar Dejan Ristić održaće u četvrtak, 18. aprila u Narodnoj biblioteci „Joavn Popović“ predavanje pod nazivom ,,Od Svetog Save do Svetog Pavla Srpskog”. Početak je u 18 časova. 

Predavanje će biti održano povodom obeležavanja osamstogodišnjice autokefalije Srpske pravoslavne crkve. Najstarija institucija u Srba uspostavljena je 1219. godine delovanjem Svetog Save i Svetog Simona (kralja Stefana Prvovenčanog). Deleći sudbinu svoga naroda Srpska crkva je u narednim decenijama i vekovima snažila, ali i doživljavala periode progona, ukidanja i ponovnih obnavljanja.
Tokom prethodnih osam vekova na njenom čelu nalazili su se slavni i sećanja vredni arhiepiskopi i patrijarsi koji su svojim delovanjem obeležili istoriju Srpske crkve, same države, ali i nacionalne kulture, umetnosti, nauke i prosvete. Cilj ovog predavanja jeste da osvetli najznačajnije među njima, počev od utemeljivača Crkve u Srba, Svetog Save, pa sve do poslednjeg velikog prvojerarha Svetog Pavla Srpskog, čija se desetogodišnjica smrti obeležava tokom ove godine. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!