INFO Servis

Predavanje „Kikinda se vraća na Mlečni put“ u četvrtak u KCK

Naučnopopularno predavanje „Kikinda se vraća na Mlečni put“ i promocija Priručnika o svetlosnom zagađenju biće održani u četvrtak, 23. januara u Kulturnom centru, sa početkom u 18 sati i 30 minuta. Događaj organizuje NVO „Carpe Noctem“, a ulaz je slobodan.  

Kikinđani će u četvrtak imati priliku da, u okviru naučnopopularnog predavanja saznaju na koji način 
veštačko osvetljenje utiče na živi svet, ljudsko zdravlje, ali i neke druge delove naših života za koje nikada ne bismo pretpostavili. Dr Bojan Đerčan, iz Organizacije „Carpe Noctem“, objašnjava da je svetlosno zagađenje novi vid zagađenja, protiv kojeg je intenzivnija borba počela tek početkom 21. veka:

Prva smo organizacija u Srbiji, koja je tom problemu pristupila sa više aspekata. Osim edukacija učenika i ostalog stanovništva, bavimo se i naučnim radom koji potkrepljujemo nalazima o prisustvu ovog zagađivača u životnoj sredini. Na ovu pojavu prvi su ukazali astronomi, kojima je počeo da se gubi Mlečni put, zbog velike emisije svetla u velikim gradovima – objašnjava dr Đerčan. 

Predavanje pod nazivom „Kikinda se vraća na Mlečni put“, biće održano u četvrtak, 23. januara u Kulturnom centru, sa početkom u 18:30. Predavač će biti Magdalena Jevđić, redovan član Nevladine organizacije „Carpe Noctem“ i student Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo na PMF-u u Novom Sadu. 

Naučnopopularno predavanje i publikovani priručnik o svetlosnom zagađenju su deo projekta „Ekološka Supernova – popularizacija problematike svetlosnog zagađenja“, koji je finansiran od strane Centra za promociju nauke i Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!