INFO Servis

Potpisan Kolektivni ugovor sa JP „Kikinda“

Danas su u Gradskoj kući Kolektivni ugovor između lokalne samouprave i Javnog preduzeća za komunalnu infrastrukturu i usluge „Kikinda“ potpisali gradonačelnik Pavle Markov, direktor ovog preduzeća Danilo Furundžić i predsednik sindikata JP „Kikinda“ Nikola Vojnović. 

Novi Ugovor je, prema rečima direktora JP „Kikinda“ Danila Furundžića, obezbedio unapređenje Opšteg ugovora o poslovanju i Ugovora o radu, i usklađen je sa novim zakonom:

Pored toga što smo stimulisali socijalni efekat, bilo je veoma važno da se stimuliše i struka. Kolektivni ugovor omogućava ispravku koeficijenata, i na taj način motivišemo profesionlne majstore i inženjere da ostanu u preduzeću. 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije u Kikindi, Ilija Drljić, istakao je da je potpisivanje Kolektivnog ugovora u interesu i preduzeća i svih zaposlenih:

Neka rešenja u nekim segmentima čak prevazilaze i Granski kolektivni ugovor, što je nešto što zaista treba pohvaliti. Ono što je izuzetno značajno i što mislim da ovaj Ugovor čini najboljim u Srbiji u ovom momentu, to je deo koji se odnosi na zadravtsvenu zaštitu, a tiče se prevencije – kaže Drljić, i objašnjava da se svakog meseca od zarada se izdvaja 0,5 posto, kako bi zaposleni mogli da se upućuju na preventivne preglede i banjska lečenja. 

Gradonačelnik Pavle Markov je prilikom današnjeg potpisivanja Kolektinog ugovora sa Javnim preduzećem „Kikinda“ podsetio da je pre reforme javnog sektora situacija bila veoma teška:

Preduzeća su poslovala sa velikim gubicima. Za razliku od toga, danas imamo javno preduzeće koje obavlja niz delatnosti sa daleko manjim troškovima. Građani kao korisnici usluga možda ne mogu da primete velike razlike, ali one su, kada je u pitanju finansijsko stanje, veoma vidljive. To potvrđuje da je ceo koncept uspeo, i doprineo tome da grad bude u daleko stabilnijoj finansijskoj situaciji. 

 

Pratite nas FB