INFO Servis

Posađena školska šuma u Nakovu

U sklopu projekta „Zasadi drvo“, gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj organizovao je danas u Nakovu akciju sadnje, u kojoj su učestvovali učenici Osnovne škole „Petar Kočić“ iz ovog sela. Posađeno je 86 stabala lišćarskih vrsta, na površini od oko 1.000 kvadratnih metara, na lokaciji bivše Zemljoradničke zadruge „Marko Orešković“. 

Kako je i ranije više puta isticano, jedan od prioriteta, kada je u pitanju oblast zaštite životne sredine, je povećanje procenta šumovitosti na teritoriji našeg grada, koji je među najmanje pošumljenim u Srbiji. Miroslava Krnić sekretarka Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine kaže da je ovo sedma školska šuma na teritoriji našeg grada:

U pitanju je sadnja 86 sadnica gorskog i mlečnog javora, i sibirskog bresta. Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i Vojvodinašume donirali su 595 sadnica, koje će biti, osim u Nakovu posađene i na Gradskom trgu, u Banatskoj Topoli i u Sajanu, kao i kod Gradskog stadiona i Dečjeg i Školskog dispanzera. Sredstvima grada nastaviće se sa popunjavanjem drvoreda u Đure Jakšića, Moravskoj i drugim ulicama – kaže Krnić. 

Predsednik MZ Nakovo, Milan Majstorović kaže da je lokacija bivše Zemljoradničke zadruge „Marko Orešković“ rekultivisana na inicijativu grupe građana:

Na inicijativu meštana, sa molbom da se uradi rekutlivacija ove parcele, prihvatili smo to, kao i da pošumimo ovu lokaciju. Akcija rekultutivacije je rađena samoinicijativno, uz dobrovoljni rad. Danas učenici sa zadovoljstvom učestvuju u sadnji i raduju se času u prirodi – kaže Majstorović. 

Današnja akcija realizovana je u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine: 

Izuzetno nam je drago što smo se svi usaglasili da baš od Kikinde treba da počnemo. Kikinđani i te kako znaju koliko su im šume potrebne. Kada dođe lepo vreme ovi mladi volonteri će na adekvatan način zbrinuti mladice, a za određeno vreme ovde će biti jedna lepa mlada šuma – kaže Brankica Tabak iz Pokrajinskog sekretarijata. 

Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač istakao je da lokalna samouprava podržava ovakve akcije i da je cilj i u narednom periodu povećanje šumovitosti na teritoriji našeg grada:

Deca kroz ovakve akcije imaju priliku da nauče više o ekologiji i zaštiti životne sredine. Lokalna samouprava će i dalje izdvajati sredstva za pošumljavanje, ali i uz pomoć Pokrajinske vlade i Republike Srbije i dalje nastojati da poravi ekološku situaciju i procenat šumovitosti – rekao je Lukač. 

Akciju „Zasadi drvo“ su pokrenule Adria media group i Kompanija „dm drogerie markt„, a institucionalni partneri na projektu su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, JP „Srbijašume“, JP „Vojvodinašume“, Pokret gorana, Botanička bašta „Jevremovac“, Šumarski fakultet Beograd, Šumarska škola Kraljevo i Privredna komora Srbije. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!