INFO Servis

Polaganjem venaca obeležen Dan borca

Kikindski Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata obeležio je danas Dan borca, polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma u centru grada. Događaju su prisustvovali predstavnici boračkih organizacija, lokalne samouprave, i političkih partija, kao i ostali građani. 

Novi predsednik kikindskog SUBNOR-a, Milenko Babić, navodi da je važno da se tradicija obeležavanja Dana borca nastavi:

Želimo da uključimo što više mladih ljudi. Ideja je da razgovaramo i sa direktorima škola, kako bi naša deca naučila o važnim događajima i datumima iz naše istorije – rekao je Babić.

Ove godine, Dan borca je obeležen malo drugačije u odnosu na ranije. Delegacije su od prostorija SUBNOR-a išle do Spomenika žrtvama fašizmu, a ovoga puta počast je odata i kod spomen obeležja posvećenog Trinaestoj vojvođanskoj brigadi:

Veliki broj građana prolazi pored ovog spomenika, a da ne zna ništa o njemu. On je posvećen kikidnskom odredu i borcima koji su dali svoje živote, kako bismo mi danas živeli bolje.

Dan borca se 4. jula obeležavao kao praznik ustanka naroda Jugoslavije, na dan kada je 1941. godine održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije, na kojoj je donesena odluka o  podizanju oružanog ustanka. Iako od 2001. godine više nije državni praznik, ovaj datum se obeležava u znak sećanja na poginule borce u Drugom svetskom ratu, kako bi se sačuvala tekovina antifašističke borbe. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!