INFO Servis

Pokrajinski premijer i ministar kulture u poseti „Terri“

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, i Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, bili su danas gosti našeg grada. Oni su zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave obišli Centar za likovnu i primenjenu umetnost ,,Terra“. 

Ministar Vladan Vukosavljević je prilikom današnje posete rekao da je Muzej „Terra“ jedinstvena ustanova tog tipa u svetu i odličan primer realizacije sredstava dobijenih po konkursu Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“.

To što je vojni objekat pretvoren u muzej je jedan dobar princip primenjen u praksi, jer mnogi vojni objekti u našoj zemlji nisu iskorišteni na pravilan način. Ovoj ustanovi kulture tek predstoje brojne aktivnosti, međunarodne saradnje i otvaranje za turiste, i sve su to veliki koraci kako za „Teru“, tako i za sam grad – rekao je Vukosavljević.

Ministar kulture i informisanja istakao je i da kulturni život i kulturna politika u našoj zemlji moraju da se zasnivaju na principu decentralizacije.

Duh kulture i kulturnog entuizijazma moraju da počivaju u svakom kutku i svakoj lokalnoj sredini, a država je tu da pomogne koliko može. Ministarstvo će i dalje stvarati finasnijske, zakonske i druge preduslove da kulturni život buja i da se iz godine u godinu razvija sve više.

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, je nakon posete Kikindi i Novom Miloševu naglasio da ovdašnje kulturne ustanove dokazuju da kultura ne stanuje samo u velikim gradovima, nego i u manjim sredinama i selima.

Pokrajinska vlada, kao i Vlada Republike Srbije, prepoznaje to kao kvalitet, i svi ćemo učiniti više i angažovanije narednih godina, i u finansijskom i u svakom drgom smislu. Fascinirani smo kvalitetom i umetničkim odrazom, i veoma je važno i da putem medija i oni koji još nisu upoznati sa značajem ovih ustanova to sada vide.

Gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, izrazio je veliko zadovoljstvo što je Kikinda danas ugostila ministra kulture i predsednika Pokrajinske vlade:

Drago mi je što danas imamo priliku da zajedno obiđemo jedan veliki projekat koji smo pre nekoliko godina nominovali kao jedan od prioritetnih iz oblasti kulture, a koji svakako nadilazi samu Kikindu, kako u kultrunom tako i u svom materijalnom potencijalu. Iz tog razloga smo i pokušali da animiramo i Pokrajinsku i Republičku vladu, i mogu samo da zahvalim onima koji su prepoznali značaj i potencijal ovog velikog projekta.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!