INFO Servis

Pojačan inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja širenja koronavirusa

Danas je u Kikindi održan sastanak predstavnika svih lokalnih samouprava sa teritorije Severnobanatskog upravnog okruga, na kojem se razgovaralo o metodologiji i koordinaciji rada na suzbijanju širenja koronavirusa. Cilj je da se kroz pojačan inspekcijski nadzor svest o neophodnosti poštovanja svih mera podigne na viši nivo.

Za svaki upravni okrug u našoj zemlji oformljena je Radna grupa za koordinaciju republičkih inspekcija. Načelnik svakog okruga je šef koordinacione komisije, koja će kroz rad inspekcija na ozbiljniji i temeljniji način kontrole pokušati da utiče na smanjenje širenja koronavirusa:

Ideja je da se bukvalno sve inspekcije uključe u tu kontrolu i da po uputstvima koje smo dobili rade na terenu. Na sastanku predsednika opština u okrugu i gradonačelnika Kikinde objašnjeno je koja je uloga jedinica lokalnih samouprava. Potrebno je da nam dostave spisak svih rizičnih subjekata na svojoj teritoriji, koji okupljaju veći broj ljudi i gde postoji veća mogućnost širenja zaraze. Nakon toga ćemo napraviti plan rada i obilaziti teren – objašnjava načelnik Severnobanatskog upravnog okruga, Milivoj Linjački.

Načelnici okruga u obavezi su da svakodnevno dostavljaju izveštaj za prethodni dan, šta je urađeno, koji su subjekti obiđeni i koje su mere izdate.

Linjački kaže da će u našem okrugu na raspolaganju biti oko dvadeset inspektora koji će raditi na terenu:

Danas ćemo imati sastanak i sa Policijskom upravom i Poreskom inspekcijom, koji će se takođe uključiti u ovaj rad. U saradnji sa Komunalnom inspekcijom na teritoriji svake jedinice lokalne samouprave biće sasvim dovoljno inspektora da se obiđe teren i da se kontinuirano kontrolišu subjekti na teritoriji Okruga.

Procena rizika za nepoštovanje protivepidemijskih mera odnosi se na sledeće subjekte i događaje: veći ugostiteljski objekti, posebno u večernjim satima, okupljanja na koncertima i sportskim događajima u zatvorenom i otvorenom prostoru, sale za iznajmljivanje za svadbe i rođednane, tržni centri, veliki trgovinski lanci, pijace na otvorenom i zatvorenom, kao i objekti i sredstva javnog saobraćaja.

Na teritoriji Severnobanatskog okruga ima 21 aktivan slučaj koronavirusa, od kojih je 12 u Kikindi, 8 u Kanjiži i jedan u Adi, dok u Senti, Čoki i Kneževcu nema zaraženih. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!