INFO Servis

Počeo sedmi „Sovembar“

Manifestacija posvećena sovama ušarama, u kojoj prevenstveno učestvuju deca i mladi, otvorena je danas izložbom radova učenika osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Moja vizija – sova ušara“ u sportskoj sali „Partizan“. I ove godine u našem gradu su predstavnici Centra za zaštitu sova Srbije, koji su zajedno sa učenicima kikindskih škola brojali sove. 

U okviru sedmodnevnog programa biće održane različite radionice, izložbe, stručna predavanja i kviz znanja o pticama koje su zaštitni znak Kikinde. Naš grad je najveće urbano zimovalište malih ušara na svetu i jedino mesto koje ima jedinstven rezervat prirode u samom centru.

Pre devet godina u našem gradu izbrojane su rekrodne 734 jedinke, što je najveći broj ikada izbrojan u urbanoj sredini. Milan Ružić, predsednik Centra za zaštitu sova Srbije, kaže da brojnost sova oscilira iz godine u godinu, u zavisnosti od uslova sredine. 

Ono što je nama jako bitno je da svake godine imamo sve više dece koja učestvuju u brojanju, i u celoj ovoj manifestaciji. Pre oko dve nedelje izbrojali smo 100 jedinki, što je dobar broj za početak novembra i uzimajući u obzir da je bilo oko 15 stepeni. Prvi hladni dani tek dolaze, a na osnovu podaka koje imamo od kolega iz susednih zemalja možemo da pretpostavimo da će ove zime biti poprilično velika brojnost – kaže Ružić. 

Član Gradskog veća Saša Tanackov kaže da je Sovembar jedna od najznačajnijih manifestacija u našem gradu:

Možda jeste jedna od najmlađih manifestacija u Kikindi, ali je istovremeno i ona koja je dobila možda i najveći svetski publicitet. Ne zaboravimo da je Bi-Bi-Si već pravio reportažu i da ih očekujemo ponovo, a i drugi različiti televizijski programi koji se bave prirodom bili su u Kikindi povodom sova i Sovembra. Drugi važan aspekt manifestacije je obrazovni deo, posvećen najmlađim sugrađanima koji svojim znanjem i ponašanjem treba da utiču na to da ovo stanište koje delimo sa sovama bude i dalje prihvatljivo za populaciju ušara – rekao je Tanackov. 

U manifestaciji učestvuju i volonteri Kancelarije za mlade koji su na gradskom trgu sugrađanima poklanjali suvenire ručne izrade u obliku sove.

Narednih dana predstavnici Kancelarije za turizam i Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj održaće edukativne časove o sovama u svim vrtićima na teritoriji našeg grada. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!