INFO Servis

Počela rezidba voća u Kikindi: Jabuke i šljive dobro izgledaju

Relativno blaga zima ne pogoduje voću, ali je ipak januar obavezan period za rezidbu u voćnjacima, kao dobra priprema za predstojeću prihranu i tretmane protiv štetočina. Kikindski voćari plaše se za rod jer je zima relativno blaga, a najviše brine mraz koji u našem kraju zna da bude i u martu, a rod tada bude i prepolovljen. Pored toga, vreme je za rezidbu u voćnjacima, pre svega jabuke i šljive. Posao je u punom jeku, a dugogodišnji inženjer voćarstva, Petar Grujić, kaže da je optimalna temperatura minus pet stepeni i da ispod toga ne bi trebalo započinjati posao:

Rezidba je morala da se započne jer ne može se sve uraditi za mesec dana, pa je uočljivo da mnogi rade u grupama, kako bi pomogli jedni drugima. Savet je da se maksimalno obrati pažnja na mesta gde su pupoljci da se ne bi napravila veća šteta. Mnogi ne sačekaju da krenu pupoljci jer je tada rezidba loša. Trenutno se vrši rezidba na jabukama i šljivi, mada su neki šljivu završili u decembru. Breskva, kajsija, trešnja i višnja rade se kasnije, na proleće. Trenutno je situacija lošija jer je blato u voćnjacima, ali ako temperature budu niže neće biti nikakvih problema da se posao obavi do kraja – kaže Grujić.

Grujić kaže da je još uvek rano za bilo kakve prognoze jer su vremenske prilike vrlo promenljive, ali je skrenuo pažnju voćarima da ne bi bilo čudno ako bi šljiva ove godine slabije rodila jer je lane rodila veoma dobro. Jabuka je u dobroj kondiciji:

Još uvek je rano da se bilo šta prognozira jer u martu može da bude mraza koji bi rod desetkovao. Nadam se da do toga neće doći. Vrlo je važno da se rezidba uradi na pravilan način, da se oni koji nemaju iskustva obrate stručnjacima koji će tačno odrediti način rezidbe. Takođe, ervinija je opet prisutna na velikm broju pod kruškama i dunji. To mora hitno da se rešava i fizički da se odstrani jer je ta bolest najveći neprijatelj voću – dodao je Grujić.

Stučnjaci i zaštitari iz oblasti voćarstva ističu da je zimska rezidba obavezna kod većine vrsta voćaka, a njome se dominantno određuje opterećenje voćke rodom, ubrzava vegetacija i omogućava dobra osvetljenost krošnje zbog bolesti i štetočina.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!