INFO Servis

Pčelarska sekcija u OŠ “Jovan Popović“: “Jovini pčelari“ izvrcali 200 kilograma meda

Učenici Osnovne škole “Jovan Popović“ u Kikindi, članovi Pčelarske sekcije, koja već nekoliko godina okuplja oko 25 učenika od drugog do osmog razreda, obavili su u prostijama škole završni proces prilikom proizvodnje meda i tako ostvarili prinos od oko 200 kilograma iz 15 košnica, koliko su imali u ovoj sezoni. Pčelarska sekcija vrlo je popularna u toj kikindskoj školi, a svidela se i učeniku Marku Grbiću, koji je već tri godine član sekcije:

Jako mi se svidelo kada smo išli na pčelinjak i kada smo obilazili košnice jer je to uvek zabavno. Na početku sam se malo plašio pčela i njenih uboda, ali sada se ne plašim ničega. Sada smo već navikli na njih i nema nikakvih problema. Vrlo sam ponosan što smo uspeli da ostvarimo dobar prinos meda, iako znamo da su mnogi pčelari ove godine imali velikih gubitaka – rekao je Grbić.

Dobar prinos meda ne raduje samo učenike, odnosno članove sekcije, već i direktoricu škole, Jelenu Krvopić. Naime, zahvaljujući proizvedenom medu svim učenicima OŠ “Jovan Popović“ obezbeđena je besplatna užina, a lepo je i što je ovakav vid proizvodnje prerastao u ozbiljnu delatnost:

-Naša sledeća aktivnost jeste osnivanje učeničke zadruge kako bi smo proizvodnju pretočili u uplaćivanje ekskurzija našim učenicima. Imamo zaista lepe planove jer vidimo da su se učenici zaista trudili tokom cele sezone i trud im se na kraju isplatio. Ovo je zasta ozbiljan posao, želja nam je da zaživi još bolje i da mi to iskoristimo na najbolji mogući način. Ponosna sam na svoje učenike i osoblje, kao i na ostvaren zajednički rezultat – istakla je Jelena Krvopić.

Sekciju vodi predsednik Udruženja pčelara Kikinda, Saša Čolak. On je istakao da su članovi prilično obučeni za rad, da sve poslove obavljaju bez problema, navikli su na pčelinje ubode i ničega se ne plaše:

-Deca imaju manje straha od starijih pčelara. Osim toga što su se privikli na pčele, već polako se shvata značaj pčelasrtva i pojedini članovi razmišljaju da postanu pčelari, a to nam je i bio jedan od ciljeva. Takođe, cilj nam je bio da decu izvučemo u prirodu, da razmišljaju malo drugačije od onoga što im piše na displeju mobilnog telefona, to je dalo odlične rezultate i vrlo sam zadovoljan kako sve funkcioniše – dodao je Čolak.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!